Για τον κίνδυνο λουκέτων στις μικρές εταιρείες
εμπορίας καυσίμων, διανομείς και πρατήρια εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού
που προκαλούν η νοθεία και το λαθρεμπόριο
προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Τσοτσορός
, «μέχρι το
τέλος του χρόνου καραδοκεί ο εφιάλτης του λουκέτου για κάποιες μικρές εταιρείες
εμπορίας πετρελαιοειδών, που ήδη κινδυνεύουν».
Όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από πρόγραμμα διάσωσης, ο πρόεδρος του
Ομίλου ΕΛΠΕ τόνισε ότι, η καθαρή έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο θα
ενισχύσει περισσότερο τα ΕΛΠΕ, καθώς θα διασφαλίσει πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα
και ευκολότερη διείσδυση σε αγορές και νέους προμηθευτές.
Εν συνεχεία
αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, λέγοντας ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την πΓΔΜ θα
διευκολύνει την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων και την
αναβάθμιση της γειτονικής χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσοτσορός, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων για το 2017 θα ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη νέο ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής, ενώ σε ιστορικό υψηλό, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, θα κινηθούν και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Παράλληλα, κατά τη διετία 2016 – 2017 η μετοχή των ΕΛΠΕ σημείωσε υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.
Επιπλέον, στη συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι το πενταετές πλάνο 2018-2022, προβλέπει διατήρηση της κερδοφορίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τσοτσορού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ :
ΕΡ: Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των εναλλακτικών επιλογών για τη βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει. Ποια είναι η άποψή σας για το ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών;
ΑΠ: Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί εντός του προσεχούς Μαρτίου ολοκληρώνεται, η σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους Morgan Stanley και ΕΤΕ, εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης του 35% των μετοχών των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της ανάθεσης του σχετικού έργου από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το ΤΑΙΠΕΔ μετά την αξιολόγηση των υπό διαμόρφωση προτάσεων θα επιλέξει την πλέον συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο πρόταση, το περιεχόμενο της οποίας θα καθορίσει και τις περαιτέρω διαδικασίες και το σχήμα για τη βέλτιστη αξιοποίηση του συνόλου ή μέρους (το πλέον πιθανό) του ποσοστού 35,5% των μετοχών.
Βάση της όποιας επιλογής και του συνακόλουθου σχεδιασμού αξιοποίησης αποτελούν σε κάθε περίπτωση οι πρόσφατες αξιολογήσεις των αγορών, όπως αποτυπώνονται, στην αυξητική μεταβολή της χρηματιστηριακής αξίας της τιμής της μετοχής των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες κατατάσσονται στην κορυφή του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι της διύλισης τη διετία 2016-2017, με υπερδιπλάσια αυξητική μεταβολή μετοχής το 2017 (+103%) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (+49%).
Οι ιδιαίτερα σημαντικές αυτές υψηλές επιδόσεις, οι οποίες είναι συνέπεια των ιδιαίτερα θετικών διαδοχικών οικονομικών αποτελεσμάτων (ρεκόρ κερδών, παραγωγής, εξαγωγών) και της ιδιαίτερα επιτυχούς δραστηριοποίησης στον τομέα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων που προσέλκυσε κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες (EXXON, Total, Edison), σταθεροποίησαν αυξημένες προσδοκίες για τις μελλοντικές εξελίξεις, που καθιστούν αυτονόητο το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών.
Πλην όμως, είναι προφανές ότι τα χαρακτηριστικά των επενδυτών και ο βαθμός εμπλοκής των στο μετοχικό σχήμα θα καθορισθούν από την τελική επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ και των λοιπών μετοχών των ΕΛΠΕ, για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στο νέο μετοχικό σχήμα.
ΕΡ: Κύριε πρόεδρε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 35% που ανήκει στον όμιλο;
ΑΠ: Όπως γνωρίζετε ήδη ολοκληρώθηκαν οι προδιαδικασίες του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και χθες Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018, οι δύο ομάδες υποψηφίων επενδυτών κατέθεσαν τις δεσμευτικές τους προσφορές.
Σε κάθε περίπτωση μετά τη θετική πορεία του ΔΕΣΦΑ, με αναμενόμενα για το 2017 κέρδη αυξημένα κατά δυόμισι φορές συγκριτικά με το 2016, και αυξημένη ταμειακή ρευστότητα, με υπό κατασκευή τη σημαντική επένδυση αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα και μετά την ανάληψη της διαχείρισης των αγωγών μεταφοράς TAP, το αναμενόμενο τίμημα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ της αζέρικης Socar του προηγούμενου διαγωνισμού.
Είναι προφανές ότι, για τα ΕΛΠΕ στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στο ΔΕΣΦΑ, η απόφαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τίμημα, σαφώς πολύ μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ.
ΕΡ: Ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την παρουσία του ομίλου στη γειτονική χώρα και την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας;
ΑΠ: Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για το οικονομικό γίγνεσθαι και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι εξελίξεις αυτές θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την επίλυση του μείζονος σημασίας ζητήματος της επαναλειτουργίας του ανενεργού αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, καθώς επίσης και της διευθέτησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων στη διάρκεια των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της αρχικής επένδυσης των ΕΛΠΕ, αφετηρίας της αδιάλειπτης ενεργού παρουσίας μας στη γειτονική χώρα από το 1999, διαδραματίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους τομείς ενεργειακής ασφάλειας και τροφοδοσίας με υγρά καύσιμα της π. Γ.Δ.Μ.
Σήμερα τα ΕΛΠΕ κατέχουν μερίδιο 75% στην αγορά καυσίμων της πΓΔΜ, διακινώντας ετησίως περισσότερα από 834.000 κυβικά. Επιπλέον, λόγω της σημαντικής αποθηκευτικής δυνατότητας των εγκαταστάσεων που διαθέτει η ΟΚΤΑ, χωρητικότητας 350 εκατ. λίτρων, διατηρεί σημαντικά αποθέματα ασφαλείας για την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς σε περιόδους ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης.
Μετά την επίλυση των προαναφερθεισών εκκρεμοτήτων θεωρούμε δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα αναβαθμιστεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο (energy hub), διευκολύνοντας έτσι την περαιτέρω διείσδυση του Ομίλου ΕΛΠΕ στη γειτονική περιοχή του Κοσσόβου και στις αγορές της Νότιας Σερβίας, της Δυτικής Βουλγαρίας και πιθανόν της Αλβανίας.
ΕΡ: Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, ο όμιλος συμμετείχε μέσω θυγατρικής του στο market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Θα προχωρήσετε και στην υποβολή προσφοράς για εξαγορά μονάδων ή μονάδας;
ΑΠ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γνωρίζετε, δεν επιθυμεί προς το παρόν να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα του “market test” που διενήργησε. Εμείς, μέσω της συμμετοχής μας στην ELPEDISON, συμμετείχαμε -όπως οφείλαμε- στη διαδικασία. Πλην όμως, σύμφωνα με την αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, με βάση τα σημερινά στοιχεία, διαπιστώνουμε σοβαρά προβλήματα που απομακρύνουν την πιθανότητα συμμετοχής σε ένα διαγωνισμό με αποκλειστικό αντικείμενο τις λιγνιτικές μονάδες.
ΕΡ: Σε ποιο επίπεδο θα κινηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ για το 2017 και ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2018; Ποιες είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για τον όμιλο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο;
ΑΠ: Στα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουμε στις 22 Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ κερδοφορίας, αλλά και παραγωγής.
Σας θυμίζω ότι, το 2015 ο Όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη Euro45 εκατ. (έναντι ζημιών Euro369 εκατ. ευρώ το 2014), με συγκρίσιμα κέρδη EBITDA Euro758 εκατ.. Το 2016 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα Euro329 εκατ. με συγκρίσιμα EBITDA στα Euro731 εκατ. Πλέον, το 2017 -και για τρίτη συνεχή χρονιά- τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τα Euro800 εκατ., αποτυπώνοντας με σαφήνεια την προσήλωσή μας στην υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού 2015-2017, για σταθεροποίηση της υψηλής κερδοφορίας του Ομίλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρηματοοικονομική εξυγίανση, εξωστρέφεια, αλλά και περαιτέρω εδραίωση της θέσης μας στην εγχώρια αγορά.
Τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα οφείλονται σε έναν συνδυασμό εξωγενών και ενδογενών θετικών παραγόντων και επιτευγμάτων. Ο συνδυασμός ευνοϊκής συγκυρίας (αυξημένα περιθώρια) και διαχειριστικών επιδόσεων (αριστοποίηση της λειτουργίας των διυλιστηρίων μας, ακολουθούμενες πολιτικές προμήθειας αργού, πλήρης εκμετάλλευση της παραγωγής, διαρκής ενίσχυση της θέσης της Εμπορίας στην εγχώρια αγορά, εξωστρεφής προσανατολισμός και σημαντικές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες).
Επιπλέον, το νέο πενταετές πλάνο 2018-2022 που έχουμε καταρτίσει, προβλέπει διατήρηση της κερδοφορίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης, με παράλληλη μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων κατά Euro1.050 εκατ., περιορισμό κατά 50% του χρηματοοικονομικού κόστους και συνεχή καταβολή και σταδιακή αύξηση του ποσού των μερισμάτων, με στόχο το 50% των λειτουργικών ταμειακών ροών.
Υλοποιούμε τον βασικό στρατηγικό μας στόχο, για ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου, ο οποίος θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις που συντελούνται στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο. Η καθαρή έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο θα ενισχύσει περισσότερο τα ΕΛΠΕ σε αυτή την προοπτική, καθώς θα μας διασφαλίσει την πρόσβαση σε «φθηνότερο» χρήμα και την ευκολότερη διείσδυση σε αγορές και νέους προμηθευτές.
ΕΡ: Οι δυο μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι, ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ, ανέλαβαν πρόσφατα τη διοίκηση του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, με συμφωνία για εναλλαγή στην προεδρία και βασικούς στόχους την καταπολέμηση της παραβατικότητας, της νοθείας και του λαθρεμπορίου. Έχετε μια εκτίμηση για το μέγεθος της παραβατικότητας; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή της;
ΑΠ: Η παραβατικότητα στον συγκεκριμένο κλάδο δεν συνιστά ένα νέο φαινόμενο. Έχουμε διανύσει σχεδόν 25 χρόνια από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά των υγρών καυσίμων στη χώρα μας και τα προβλήματα της νοθείας και του λαθρεμπορίου παραμένουν έως σήμερα άλυτα. Ωστόσο, τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί από το 2012 και μετά, όταν οι κυβερνήσεις έλαβαν αποφάσεις για αύξηση των φόρων. Ως αποτέλεσμα, αφενός μειώθηκαν δραματικά οι πωλήσεις καυσίμων στην εγχώρια αγορά κατά 38%, αφετέρου δε, οι υγιείς επιχειρήσεις συμπίεσαν κι άλλο τα περιθώρια κέρδους, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις επιτήδειων που πωλούν προϊόντα σε ύποπτα χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, η απώλεια για τα κρατικά έσοδα ανέρχεται ετησίως σε Euro150 έως Euro300 εκατομμύρια. Εξαιτίας αυτής της ζοφερής πραγματικότητας, οι μικρότερες εταιρείες του χώρου – εταιρείες εμπορίας, διανομείς και ιδιοκτήτες πρατηρίων- βρίσκονται σε δυσχερή θέση, η βιωσιμότητά τους τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ ενδεχόμενη χρεοκοπία τους θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων και θα προκαλέσει μεγάλα πιστωτικά προβλήματα στην αγορά.
Τα μέλη του ΣΕΕΠΕ -με την ομόφωνη απόφασή που έλαβαν πρόσφατα- «εξουσιοδότησαν» στην πράξη τους δύο μεγάλους Ομίλους της χώρας για να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να «βγουν μπροστά», να ασκήσουν πιέσεις για να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις. Διαφορετικά, μέχρι το τέλος του χρόνου καραδοκεί ο εφιάλτης του λουκέτου για κάποιες μικρές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που ήδη κινδυνεύουν.
Για την καταπολέμηση της νοθείας στα καύσιμα, του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών, καθώς και κάθε μορφής παραεμπορίας, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενιαία πιστοποίηση και λειτουργία του συστήματος εισροών-εκροών, το συντομότερο. Παράλληλα, πρέπει να δρομολογηθούν αποτελεσματικά μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου και την ενίσχυση της ρευστότητας, να προστατευθούν οι πρατηριούχοι που πλήττονται από αθέμιτο ανταγωνισμό, να εξυγιανθεί η αγορά και να λειτουργήσει σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας και υγιούς ανταγωνισμού, να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για την ενεργειακή μετεξέλιξη της αγοράς στο πλαίσιο των νέων κανονισμών της ΕΕ, αλλά και να παταχθεί η γραφειοκρατία και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Γνωρίζω ότι ο ΣΕΕΠΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τα οποία προετοιμάζουν και θα καταθέσουν στη Βουλή Νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ακόμη αυστηρότερες ποινές. Σύμπνοια υπάρχει και στις συζητήσεις του Συνδέσμου με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον επικεφαλής της, ενώ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν έχουν τεθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος.
ΕΡ: Βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στην οποία κάνουν λόγο για προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια στον όμιλο. Τι απαντάτε ;
ΑΠ: Τα ΕΛΠΕ ήδη έχουν εκδώσει ανακοίνωση, με λεπτομερή στοιχεία που απαντούν τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα στην εν λόγω ερώτηση. Από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης καθίσταται φανερό ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν λαθεμένη και ανακριβή πληροφόρηση, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα που καθορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ανάγκη αναδιοργάνωσης και προσαρμογής σε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας μετά το τραγικό δυστύχημα της 7-5-2015, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους.
Για εμάς, οι προσλήψεις και τα θέματα ασφαλείας αποτελούν ζωτική ανάγκη. Το ΔΣ του Ομίλου ΕΛΠΕ έλαβε ομόφωνη απόφαση, στις 21-1-2016, για την υλοποίηση ενός συστήματος ολιστικής ασφαλείας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων και την πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού, σε βάθος 3ετίας. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η «κουλτούρα ασφαλείας» των εργαζομένων, καλλιεργείται η στοχευμένη και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση, ενώ εξασφαλίζεται η επαρκής αναπλήρωση των εργασιακών αναγκών που προκύπτουν από την απουσία των εκπαιδευομένων εργαζομένων και περιορίζονται οι υπερωρίες κατά 50% τουλάχιστον. Σας θυμίζω εξάλλου, ότι υπήρξαν κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων μετά και το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στον Ασπρόπυργο με τους 4 νεκρούς, με αίτημα και την πρόσληψη προσωπικού.
Σε σχέση με την απόφαση του ΔΣ του Ομίλου για την κάλυψη 315 θέσεων τεχνικού προσωπικού στη διύλιση, ακολουθήθηκε μια διαδικασία καθόλα διαφανής: ανετέθη σε εξειδικευμένη εταιρεία εκτός ΕΛΠΕ να διεξάγει γραπτό τεστ αξιολόγησης με όσους υποψήφιους καλύπτουν τα τυπικά προσόντα της κάθε μίας από τις συνολικά 17 προκηρύξεις που έχουν δημοσιευθεί από το 2015 έως σήμερα. Ανταποκρίθηκαν περίπου 6.900 υποψήφιοι, στην γραπτή αξιολόγηση προσήλθαν μέχρι σήμερα 2.500 που κάλυπταν τις προϋποθέσεις και στην προφορική συνέντευξη συμμετείχαν μέχρι τώρα 540 ενδιαφερόμενοι. Συνολικά, στην τριετία 2015-2017 προσελήφθησαν 296 άτομα, δηλαδή ένας ετήσιος μέσος όρος 99 εργαζομένων. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχιση με τις προσλήψεις των προηγούμενων ετών, όπου ο μέσος όρος ετήσιων προσλήψεων για την περίοδο 2009-2014 ήταν 97 νέοι εργαζόμενοι κάθε έτος.
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης και διοίκησης, στηρίζεται στην αξιοκρατία και, βεβαίως, είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει, ούτε ποτέ υπήρξε πρόσληψη στελεχών που δεν καλύπτουν τα τυπικά προσόντα.
Δυστυχώς όμως, η επερώτηση των 21 βουλευτών της ΝΔ δεν αναφέρεται μόνο στις προσλήψεις, για τις οποίες τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αλλά με αφορμή αυτές εκφράζει ανησυχίες αναφορικά με τη ίδια τη βιωσιμότητα του Ομίλου.
Σπεύδω λοιπόν να τους καθησυχάσω: κανείς να μην ανησυχεί για το μέλλον του Ομίλου, με την παρούσα δομή και λειτουργία του. Η πορεία του θα παραμείνει ανοδική, αναλύοντας συστηματικά και αξιοποιώντας τη συγκυρία για τη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού, η υλοποίηση του οποίου βασίζεται σε προσεκτικές επιλογές, εναρμόνισης με τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και επιστημονικής κατάρτισης των στελεχών του, αλλά και εξαιτίας της αφοσίωσης των εργαζομένων στους στόχους που τίθενται από τους Μετόχους και την Διοίκηση.
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ δηλώνει εμφατικά παρών στην ενεργειακή μετεξέλιξη, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και επιτελεί εθνικό έργο αναλαμβάνοντας ρόλο κομβικής σημασίας στην προσπάθεια για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η αναπαραγωγή «ανησυχιών» δεν διευκολύνει αυτόν τον εθνικό ρόλο του Ομίλου. Πολύ περισσότερο όταν διεθνώς αναγνωρίζεται το κύρος του, αλλά και η ανοδική του πορεία, καθώς έχει ενταχθεί στις 100 μεγαλύτερες ενεργειακές Εταιρείες του κόσμου.