Νέο πακέτο μέτρων στα σκαριά για το Φθινόπωρο. Οι 3+1 παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των νοικοκυριών. Τα υπερέσοδα του τουρισμού δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να εκμεταλλευτεί για τη στήριξη των πολιτών. Συναγερμός για το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο. Το σχέδιο Β σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες.
Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, Σ. ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ, ΕΥ. ΑΡΕΤΑΙΟΥ, Π. ΒΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
Με το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο κινείται η κυβέρνηση, καθώς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αλλά και την πιθανότητα η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, με τις ευρωπαϊκές χώρες ήδη να λαμβάνουν μέτρα.
Καταλυτικό ρόλο προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα μας απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, πέρα από τις ενέργειες που ήδη γίνονται, μπορεί να παίξει ο τουρισμός. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως τα έσοδα του Μαΐου και του Ιουνίου είναι πάνω από τα αντίστοιχα του 2019 και, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο φετινός τουρισμός μπορεί να πετύχει ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ακόμα και πάνω από 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από εκείνα που είχαν προϋπολογιστεί, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα, σε ένα καλό σενάριο, οι πόροι αυτοί μπορεί να διατεθούν για τουλάχιστον 3+1 παρεμβάσεις:
- Στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτός από τα χρήματα που έχουν ήδη προϋπολογιστεί για το σχέδιο που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής για έναν χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον χρήματα. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη συγκράτηση των τιμών μέχρι τα Χριστούγεννα έχουν υπολογιστεί με συγκεκριμένες τιμές (225 ευρώ/MWH), οι οποίες μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
- Σε ανανέωση της επιδότησης των καυσίμων, βενζίνης και πετρελαίου κίνησης. Το fuel pass 2 ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και μπορεί να χρειαστεί νέα ανανέωση έως τα Χριστούγεννα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα χρειαστούν πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
- Σε μια νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον χρόνο των εκλογών, αλλά και από το αν θα προκριθεί το σενάριο πληρωμής των αναδρομικών των συνταξιούχων μετά την απόφαση του ΣτΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται ήδη σενάρια για τα αναδρομικά.
Ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί, η εξόφληση μπορεί να είναι εφάπαξ ή σε ετήσιες δόσεις, με το κόστος να κυμαίνεται σε πρώτη φάση από 400 εκατ. έως 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2023. Το κόστος γι’ αυτό το μέτρο υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, αν οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίσουν να αυξάνονται, θα συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τον τουρισμό θα κατευθυνθεί προς τα εκεί.
Σχέδιο
Αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά. Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο όλη η Ευρώπη να βρεθεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Ωστόσο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφού η χώρα μας, εδώ και καιρό, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για αποθήκευση αερίου και ειδικά LNG.
Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας περιέγραψε το σχέδιο θωράκισης που έχει εκπονηθεί «για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, που έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ειδικότερα:
Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατέπλευσε το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews