Νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ: Κίνητρα για μικρές επιχειρήσεις που θα συγχωνευτούν

επιχειρήσεις

«Φουσκωμένες» επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ, φορο-εκπτώσεις και χαμηλότοκα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα έχουν στην διάθεσή τους πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, εφόσον όμως αποφασίσουν να συγχωνευτούν και να διαμορφώσουν νέα μεγαλύτερα σχήματα.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει στα «σκαριά» σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε διαβούλευση. Έμφαση θα δοθεί στις  επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μεταίχμιο περαιτέρω ανάπτυξης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το σκεπτικό του Κωστή Χατζηδάκη -ο οποίος και διαμορφώνει κάθε πτυχή του εν λόγω νομοσχεδίου- έχει να κάνει με ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις συνιστούν βασικό εργαλείο για τη μετεξέλιξη της οικονομίας καθώς οδηγούν στη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και προσφέρουν παράλληλα περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επιπλέον, συνδέονται με την προσέλκυση επενδύσεων που συνεπάγεται εισροή κεφαλαίων στη χώρα, αλλά και συχνά εισροή τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.

Ποια θα είναι τα κίνητρα του νέου νομοσχεδίου

Κίνητρα για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, όπως συγχωνεύσεις, διασπάσεις/μετατροπές και εισφορά ατομικής επιχείρησης σε υφιστάμενη ή νέα εταιρεία, ήδη είναι σε ισχύ με το ν. 4935/2022. Εντούτοις το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλει να κάνει ακόμη πιο ελκυστικές τις διατάξεις του, υιοθετώντας προβλέψεις για επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται και οι προϋποθέσεις να γίνουν πιο ελαστικές.

Οι διατάξεις του ισχύοντος νόμου εφαρμόζονται σε όλες τις μορφές εταιρικών μετασχηματισμών που προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν. 4601/2019, ήτοι συγχώνευση, διάσπαση και μετατροπή.Περαιτέρω, πεδίο εφαρμογής του νόμου είναι και ειδικότεροι μετασχηματισμοί που προβλέπονται σε αναπτυξιακούς και φορολογικούς νόμους, όπως ο ν. 2166/1993 και ο ν. 4172/2013.

Στους μετασχηματισμούς του εν λόγω νόμου μπορούν να υποβληθούν όλες οι εταιρικές μορφές, ήτοι οι Ανώνυμες Εταιρείες, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, οι Ομόρρυθμες Εταιρείες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες κατά μετοχές, οι Κοινοπραξίες του άρθρου 293 του ν. 4072/2012, οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες, οι Αστικοί Συνεταιρισμοί και οι Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες.

Εντούτοις, το νέο πλαίσιο πέρα από διαφανές και ξεκάθαρο ενδεχομένως να δώσει έμφαση πρωτίστως σε εκείνες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μεταίχμιο του να αναπτυχθούν περαιτέρω, δεδομένου ότι το μέγεθος της επιχείρησης δεν θα συνιστά αυτοσκοπό, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν κλάδοι και δραστηριότητες στα οποία αυτό δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Πώς διευκολύνονται σήμερα οι επιχειρήσεις για να συγχωνευθούν

Τα κυριότερα κίνητρα που παρέχονται από τον προηγούμενο ν. 4935/2022 είναι τα εξής:

Exit mobile version