Εγκρίθηκαν και τα 18 μεγάλα επενδυτικά προγράμματα της Ελλάδας για απασχόληση, ανάπτυξη, καλύτερη ποιότητα ζωής και έξοδο από την κρίση.
Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για 18 νέα επενδυτικά προγράμματα τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα συνολικά και για καθεμία από τις περιφέρειές της για την περίοδο 2014-2020 στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
Η συνολική επένδυση της Ε.Ε. για τα προγράμματα αυτά ανέρχεται πάνω από 17 δισ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.
Θα υποστηριχθούν 34.500 ΜμΕ, αναμένεται η ίδρυση περίπου 2.700 νέων επιχειρήσεων και η συνεργασία 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς. Μέσω των προγραμμάτων αυτών αναμένεται αύξηση κατά 16.000 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, ενώ 8.000 νέοι ερευνητές θα μπορέσουν να εργαστούν σε υποστηριζόμενους φορείς. Θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών, ιδίως στον τομέα των μεταφορών και, ως εκ τούτου, προβλέπεται η κατασκευή περίπου 260 χλμ. νέου οδικού δικτύου ΔΕΔ-Μ (Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών) και 161 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου ΔΕΔ-Μ.
Εθνικά προγράμματα
«Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης»
Το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 377 εκατ. ευρώ, με υποστήριξη ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
«Τεχνική βοήθεια»
Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 402 εκατ. ευρώ. Έχει στόχο να στηρίξει την ομαλή και ορθή εφαρμογή όλων των ελληνικών προγραμμάτων που υποστηρίζονται στο πλαίσιο του στόχου «επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση» μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών διαχείρισης.
«Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη»
Είναι το σημαντικότερο, από οικονομικής άποψης, πρόγραμμα με προϋπολογισμό 5,15 δισ. ευρώ και με συνεισφορά ύψους 4,33 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για παρεμβάσεις στους τομείς των υποδομών για τις μεταφορές, του περιβάλλοντος και της ενεργειακής απόδοσης. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων πάνω από 32.000 στον τομέα των μεταφορών και περίπου 50.000 στον τομέα του περιβάλλοντος.
Αποτελέσματα:
Πρόσθετες υποδομές στους βασικούς ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονες προτεραιότητας (ΔΕΔ-Μ) (για παράδειγμα: μια συμπληρωματική διπλή σιδηροδρομική γραμμή μήκους 161 χλμ. για τον άξονα ΠΑΘΕ-Π). Από το μετρό θα εξυπηρετούνται 719.000 επιπλέον άτομα στην Αθήνα και 580.000 στη Θεσσαλονίκη: κατασκευή 14,40 χλμ. νέων γραμμών του μετρό στη Θεσσαλονίκη και μόνο. Βελτίωση της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και λυμάτων, με αύξηση της ικανότητας ανακύκλωσης κατά περίπου 650.000 τόνους ετησίως· εξασφάλιση ότι 661.000 επιπλέον άτομα θα εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
«Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ-κίνηση)
Συνολική επένδυση: 4,66 δισ. ευρώ, με συνεισφορά ύψους 3,64 δισ. ευρώ από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ: 2,97 δισ. ευρώ και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ: 675 εκατ. ευρώ).
Αποτελέσματα:
Προώθηση της καινοτομίας και υποστήριξη των μικρομεσαίων, ιδιαίτερα σε τομείς με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: γεωργικά είδη διατροφής, ενέργεια, αλυσίδα ανεφοδιασμού, πολιτιστικοί και δημιουργικοί κλάδοι, περιβάλλον, τουρισμός/πολιτισμός, ΤΠΕ (τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας), υγεία. Παροχή βοήθειας σε τουλάχιστον 1.185 επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας 9 στρατηγικών τομέων κατά 11 δισ. ευρώ και αύξηση των εξαγωγών τους κατά 1,1 δισ. ευρώ. Παροχή υποστήριξης σε τουλάχιστον 22.500 ΜμΕ για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Με τη χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων αναμένεται να κινητοποιηθούν επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους για να ενισχυθούν οι δημόσιες δαπάνες.
Περιφερειακά προγράμματα
Αττική
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 1,14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 678,3 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 233,7 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ για την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην περιφέρεια.
Το 18% των επενδύσεων επικεντρώνεται στην καινοτομία, τη χρήση των ΤΠΕ και την υποστήριξη των ΜμΕ στην Αττική. Αναμένεται ότι 250 επιχειρήσεις θα συνδεθούν με ερευνητικά ιδρύματα, ενώ θα υποστηριχθούν 3.800 ΜμΕ προκειμένου να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αναμένεται αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία κατά 65%. Το 29% των επενδύσεων επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και σε περιβαλλοντικά μέτρα όπως η διαχείριση λυμάτων, η ύδρευση, η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη. 385.000 επιπλέον άτομα θα ωφεληθούν από μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. 65.000 επιπλέον άτομα θα εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και 85.000 επιπλέον άτομα θα έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας. Το 15% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στις μεταφορές και τη βελτίωση της περιφερειακής κινητικότητας: στο λιμάνι του Πειραιά, επέκταση γραμμών του τραμ και βασικών οδικών συνδέσεων. Το 25% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην προώθηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων, την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων.
Στερεά Ελλάδα
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 190,05 εκατ. ευρώ, με στήριξη 74,2 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 20,7 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Περισσότερο από το 14% της περιφερειακής χρηματοδότησης θα διατεθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής, την υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και για τεχνολογικές επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Στερεά Ελλάδα. Το 25% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί σε βασικές υποδομές για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα δίκτυα φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές και επιχειρηματικά πάρκα. Το δίκτυο φυσικού αερίου αναμένεται να επεκταθεί σε περίπου 170.000 χρήστες.
Κρήτη
Συνολικές επενδύσεις: περίπου 434,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 289,6 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 58,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 12% των πόρων προορίζεται για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ. Αναμένεται επίσης ετήσια αύξηση των επισκέψεων σε υποστηριζόμενους πολιτιστικούς και τουριστικούς χώρους κατά 135.000. Το 60% των επενδύσεων προορίζεται για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων (75.000 επιπλέον άτομα) και των υδάτων (έως 30.000 επιπλέον άτομα). Η ανακύκλωση αναμένεται να αυξηθεί σε επιπλέον 70.000 τόνους αποβλήτων ετησίως.
Θεσσαλία
Η Θεσσαλία σχεδιάζει να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 401 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 263,8 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 57 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Περισσότερο από το 15% των περιφερειακών πόρων θα διατεθεί για την ενίσχυση της καινοτομίας, και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων. Το 25% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην καλύτερη διαχείριση της ύδρευσης και της επεξεργασίας λυμάτων για 38.000 επιπλέον άτομα. Ένα επιπλέον ποσοστό 25% θα συμβάλει στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των πολιτών με τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιφέρειας, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αναμένεται να υποστηριχθούν περισσότερα από 200 επιχειρηματικά σχέδια για κοινωνικές επιχειρήσεις.
Ήπειρος
Συνολικές επενδύσεις ύψους 325,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 226,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 34 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 13% των περιφερειακών πόρων θα διατεθεί για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Το 40% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ορθολογική διαχείριση της ύδρευσης και στη βελτίωση της επεξεργασίας λυμάτων για 30.000 επιπλέον άτομα.
Ιόνια Νησιά
Συνολικό ποσό: 226,92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 155,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 26 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 40% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Το 15,5% των επενδύσεων θα στηρίξει τις βιώσιμες μεταφορές και την αντιμετώπιση των συγκοινωνιακών συμφορήσεων. Αναμένεται ότι το 2023 το συνολικό μήκος των αναβαθμισμένων οδών θα φτάσει τα 13 χλμ.
Δυτική Ελλάδα
Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 491 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 326,3 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 66,5 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 14% των πόρων προορίζεται για την καινοτομία και τη στήριξη των ΜΜΕ. Το 32% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στη διαχείριση αποβλήτων (θα ωφεληθούν 475.857 επιπλέον άτομα / στόχος ανακύκλωσης: 350.000 τόνοι αποβλήτων ετησίως) και στη διαχείριση υδάτων (παροχή καλύτερου νερού σε 36.000 επιπλέον κατοίκους). Το 26% των επενδύσεων θα διατεθεί για υποδομές μεταφορών.
Βόρειο Αιγαίο
Συνολικό ύψος των επενδύσεων: 301,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 214,5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 26,8 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 13% των πόρων προορίζεται για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Το 11% των πόρων θα αφιερωθεί στην κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της απασχόλησης. Το 42% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση αποβλήτων. Το 20% των πόρων θα επικεντρωθεί στις συνδέσεις μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών: θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 570.000 επιβάτες.
Νότιο Αιγαίο
Συνολικό ύψος των επενδύσεων: Περίπου 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 62 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 22 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Περισσότερο από το 13% των πόρων θα διατεθεί για την υποστήριξη των ΜΜΕ, της χρήσης των ΤΠΕ, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, με αναμενόμενη αύξηση του όγκου εξαγωγών της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ. Το 17% των πόρων θα διατεθεί για την κοινωνική ένταξη. Το 15% των πόρων θα διατεθεί ειδικά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα μικρά νησιά της περιφέρειας, για το περιβάλλον, τις μεταφορές, την παιδεία και την περίθαλψη.
Κεντρική Μακεδονία
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 711,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 640,6 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 131,2 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 14% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Το 60% των πόρων θα διατεθεί για την «πράσινη» κινητικότητα, τη διασφάλιση χρηστής διαχείρισης στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης για την προώθηση των θαλάσσιων μεταφορών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυκλοφορίας και ρύπανσης, τη βελτίωση των αντιπλημμυρικών μέτρων για 300.000 επιπλέον κατοίκους, την αναβάθμιση των δικτύων μεταφορών για 445.000 επιπλέον άτομα, τη βελτίωση της ύδρευσης. Το 23% των πόρων θα επενδυθεί στην εκπαίδευση και στη βελτίωση της απασχόλησης.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ. Το 14% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της έρευνας και των επιχειρηματικών δεσμών που υποστηρίζουν την καινοτομία και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Το 53% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ενέργεια / ενεργειακή απόδοση καθώς και στις περιβαλλοντικές προτεραιότητες. Το 18% των επενδύσεων θα αφορά την εκπαίδευση και τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας.
Δυτική Μακεδονία
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 264,5 εκατ. ευρώ. Το 15% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. Το 50% των πόρων θα διατεθεί για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών. Το 30% των πόρων θα επενδυθεί στην επιχειρηματικότητα.
Πελοπόννησος
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 270,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 160,8 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ και 55,5 εκατ. ευρώ από το ΕΚΤ. Το 15% των επενδύσεων θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της καινοτομίας.
πηγη:imerisia.gr