Quantcast
Nέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις - Ποιες αλλαγές έρχονται - enikonomia.gr
share

Nέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις – Ποιες αλλαγές έρχονται

δημοσιεύτηκε:

Στα σκαριά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο έρχονται από το Φθινόπωρο αλλαγές  στις συντάξεις.

Κάποιες από αυτές τις ανέφερε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς στο MEGA.

Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

«Για παράδειγμα ξέρουμε ότι το ’25 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ενώ σήμερα αναπροσαρμόζουμε για να βρούμε τις αποδοχές βάσει των οποίων βγαίνει η σύνταξη με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, θα πάμε με δείκτη μεταβολής μισθών.  Φαίνεται ότι αυτό θα είναι λίγο ευνοϊκότερο διότι είναι περίπου στο 3% ο πληθωρισμός σήμερα ενώ είναι περίπου στο 3,5% ο δείκτης μεταβολής μισθών. Tώρα θα κάνουμε ταμείο και εάν είναι πιο αυξημένος ο δείκτης μεταβολής μισθών τότε θα είναι λίγο πιο μεγάλη η αύξηση στις συντάξεις  το 2025» είπε.  «Δε μιλάμε για μεγάλες διαφορές. Αυτό σημαίνει πως εκείνοι που σκέπτονται  να φύγουν (σ.σ. από την εργασία τους) τον Δεκέμβριο του 2024 ή τον Γενάρη του 2025 τότε μάλλον τους συμφέρει ο Γενάρης 2025. Αυτό θα το ξέρουμε περίπου τον Οκτώβριο» συμπλήρωσε. 

Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

«Δεύτερη αλλαγή, είναι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων όπου θα δούμε  από ό,τι φαίνεται μια παρέμβαση. Περιμένουμε στη ΔΕΘ να το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. .. ελπίζω να γίνει τότε. Περιμένουμε  2 χρόνια να γίνει αυτό. Δηλαδή να σταματήσει να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, όπως είναι σήμερα, και να πηγαίνει πάνω από τα 1.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει μια ελάφρυνση μπορεί να  είναι από 20 ευρώ έως και 200 ευρώ τον μήνα σε κάποιες  συντάξεις εάν γίνει αυτή η αλλαγή. Περιμένουμε να δούμε» συμπλήρωσε ο εργατολόγος.

Οι επικουρικές συντάξεις

Επίσης ανέφερε πως θα υπάρξουν αλλαγές και στις επικουρικές συντάξεις. «Μέχρι σήμερα δεν μπορεί κάποιος να εξαγοράσει χρόνο πλασματικών στην επικουρική, μπορεί μόνο στην κύρια. Στην επικουρική σύνταξη  χρόνο πλασματικών μπορεί να εξαγοράσει μόνο στον στρατό ο άνδρας  ή μόνο έως 200 ημέρες ο ΟΑΕΔ εάν είναι τελευταία δεκαετία . Αυτό που συζητείται είναι να βοηθήσουν εκείνους που έχουν  τουλάχιστον 12 χρόνια επικουρική (δηλαδή 3.600 ένσημα).  Δηλαδή να μπορούν να αγοράσουν στην επικουρική για να μπορούν να την παίρνουν πιο γρήγορα μαζί με την κύρια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν γίνει. Επιπλέον είναι ένα πάγιο αίτημα των συνταξιούχων» σημείωσε.

Οι συντάξεις χηρείας

«Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, εκεί από λάθος του λογισμικού δεν είχαν γίνει οι περικοπές που όριζε ο νόμος. Ο νόμος λέει ότι μετά το πέρας της 3τιας, αν ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να δουλεύει ή λαμβάνει δική του σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου πάει στο μισό.  Δηλαδή με όριο δεν μπορεί να πάει μικρότερο από 426 ευρώ μεικτά που είναι η εθνική σύνταξη. Στο ΙΚΑ δεν έγινε αυτό από λάθος του λογισμικού. Θα το κάνουν τώρα και μάλλον θα ζητήσουν αναδρομικά τα λεφτά, αλλά με δόσεις» είπε και εξήγησε τι είχε γίνει με το θέμα των συντάξεων χηρείας.

Οι εν λόγω πολίτες έπαιρναν συντάξεις χηρείας χωρίς να γίνει η περικοπή όταν έπρεπε και για αυτό θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά αυτά. Αυτό αφορά περίπου το 80% των συνταξιούχων λόγω χηρείας του ΙΚΑ από το 2016 και μετά, σύμφωνα με τον εργατολόγο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.