Νεφελούδης: Πολύ σύντομα η ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ – Τι είπε για τον νέο κατώτατο μισθό

Πλέον, κάθε Έλληνας μπορεί να είναι ασφαλισμένος», είπε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης,σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου που προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ για τους αμειβόμενους με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλος κτήσης – πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), θα έχουν εφαρμογή σε συμβάσεις που καταρτίζονται από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο κ. Νεφελούδης είπε ότι, «η εργασία με επαγγελματική δαπάνη, ακριβώς επειδή δεν περιείχε ασφαλιστική κάλυψη -φορολογείτο μόνο και είχε και ένα χαρτόσημο- υπέκρυβε πάρα πολλά πράγματα, ένα από τα οποία ήταν η ανασφάλιστη εργασία. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις το έχουμε παρακολουθήσει, το ξέραμε, το είχαμε ελέγξει κι εμείς συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια και τώρα πρόσφατα», είπε ο κ. Νεφελούδης.

Παρατήρησε, δε, ότι η πρακτική αμοιβών με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών είχε επικρατήσει και στο χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα «γινόταν κατά κόρον στην αυτοδιοίκηση αυτό, καθώς ήταν μία εύκολη λύση, έφευγε τελείως από την ιστορία της απαγόρευσης προσλήψεων», ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων το κίνητρό τους ήταν ότι «απέφευγαν να έχουν μόνιμο προσωπικό, απέφευγαν όταν σταματούσε η δουλειά να καταβάλλουν αποζημιώσεις, δεν βάζανε τους ανθρώπους να βγάζουν μπλοκάκια, συμβάσεις έργου ήταν, επρόκειτο για μία άτυπη διαδικασία αδήλωτης δουλειάς, ένα από τα πολλά που κουβαλάγαμε στην πλάτη μας τόσα χρόνια».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αντιδράσεις επιχειρηματικών φορέων στην αύξηση του κατώτατου μισθού με το επιχείρημα ότι δεν συνοδεύτηκε η απόφαση από πρωτοβουλίες που θα αντισταθμίσουν -ειδικά για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις- την επιπρόσθετη επιβάρυνση, ο κ. Νεφελούδης απάντησε: «Το συνδικαλιστικό όργανο των εργοδοτών, η ΕΣΕΕ, όλο αυτό το διάστημα που κάναμε διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ήταν από τις οργανώσεις που είχαν συμφωνήσει στο 751 ευρώ μάλιστα, διότι [….] η αύξηση του κατώτατου μισθού διευκολύνει στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης, δηλαδή, της κατανάλωσης και αυτές οι επιχειρήσεις όλες ενεργοποιούνται πολύ περισσότερο με τη διεύρυνση της κατανάλωσης, αυτό είναι το βασικό τους εμπορικό αντικείμενο».

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις», πρόσθεσε, «έχουν συμβάσεις επιχειρησιακές και είναι αναρτημένες στο site του υπουργείου Εργασίας, σε αυτές τα 700-720 ευρώ είναι χαμηλός μισθός, όταν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου -κυρίως τα super markets- έχουν πάνω από 800 ευρώ κατώτατο εισαγωγικό μισθό και υπάρχει και μία που έχει στα 1190», άρα, «η αγορά σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις κινείται εντελώς διαφορετικά και στις μικρότερες δεν υπάρχει θέμα, γιατί αυτό ενισχύει την κατανάλωση πάρα πολύ έντονα».

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις επιχειρήσεων που σταμάτησαν την δραστηριότητά τους και το υπουργείο Εργασίας εμπλέκεται σε ζητήματα διεκδικήσεων εργαζομένων, ο κ. Νεφελούδης διευκρίνισε: «Στην υπόθεση των πρώην σούπερ μάρκετ Καρυπίδη είναι 1500 οικογένειες που έχουν χτυπηθεί αλύπητα από αυτή την απίστευτη αναλγησία κι είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, δεν έχει σταματήσει τίποτε. Είναι σε εξέλιξη οποιαδήποτε δικαστική, νομική ή άλλη διερεύνηση […] Σε σχέση με τα λιπάσματα Καβάλας πήγε να κάνει κάποιες προβοκάτσιες η Νέα Δημοκρατία, άνευ λόγου και άνευ αποτελέσματος, διότι η διαδικασία της εξυγίανσης προχωράει, η διαδικασία της ένταξης των εργαζομένων μέσα στην επιχείρηση έχει λήξει, έχει βρεθεί επενδυτής, άρα, τελειώνουμε και με αυτό […] Έχουμε εκκρεμότητα με τους εργαζόμενους Βασίλαγα, ένα ακόμη σούπερ μάρκετ, όπου οι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει και είναι σε διαδικασία δικαστικής διερεύνησης η υπόθεση».

Σχετικά με την πρόβλεψη για εργαζομένους που τους οφείλονται δεδουλευμένα και τη δυνατότητά τους να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ εξήγησε: «Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο πια, το οποίο τους υπερασπίζεται, π.χ. : Αν κάποιος εργαζόμενος του χρωστάει ο εργοδότης του μήνες από δεδουλευμένα, μπορεί ο ίδιος να καταγγείλει τη σύμβασή του και να πάει με εξώδικο στον ΟΑΕΔ, να γραφτεί στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ και να πάρει επίδομα ανεργίας. Εκεί είχαμε ένα μπλοκάρισμα, επειδή ακριβώς οι εργοδότες δεν δίνανε βεβαίωση για ασφαλιστικές εισφορές, ούτε ένσημα και για τον ΟΑΕΔ υπάρχει μία συσχέτιση ενσήμων για να πάρει το επίδομα ανεργίας ο εργαζόμενος. Εκεί μπήκε μια διαδικασία και αυτό γίνεται πια συστηματικά -και με την υπόθεση Καρυπίδη, αυτό επιχειρείται να γίνει και με την υπόθεση του Βασίλαγα. Σε όλους αυτούς εμείς έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθηθούν οικονομικά, με το εφάπαξ βοήθημα κ.λπ. και, ήδη, έχουμε τελειώσει και περιμένουμε άμεσα να βγει αυτό το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει για τους εγκλωβισμένους και θα είναι μια αρκετά σοβαρή ανακούφιση».

Ερωτηθείς για την αναμενόμενη ρύθμιση που θα αφορά τα δάνεια του ΟΕΚ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας διευκρίνισε: «Πολύ σύντομα πια τελειώνουμε με τη διαδικασία. Ήταν μια δύσκολη υπόθεση διότι εμπλέκονται τράπεζες, δηλαδή, τραπεζικά δάνεια των οποίων το επιτόκιο επιδοτούσε ο τέως ΟΕΚ, ο ΟΑΕΔ. Δεν ήταν στην απόλυτη ελευθερία της δικής μας επιλογής […] έχουμε καταλήξει στις προτάσεις μας, κάνουμε μία τελευταία διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και ανακοινώνουμε».


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Exit mobile version