Νέες… ψηφιακές ανατροπές στην φορολόγηση των επαγγελματιών – Τι αλλάζει από φέτος στα τεκμήρια

ελεύθεροι επαγγελματίες

Η «οργή» των επαγγελματιών για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους, η οποία τους οδηγεί μέχρι και τα σκαλοπάτια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μοιάζει να οδηγεί την Κυβέρνηση σε «δεύτερες σκέψεις» που φέρνουν νέες ανατροπές.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έτσι και αλλιώς προέβλεπε τα επόμενα χρόνια ο φόρος των επαγγελματιών να προκύπτει από τα εισοδήματα, όπως και τις σχετικές δαπάνες, που «εμφανίζονται» ψηφιακά στο myData. Δεν αποκλείεται όμως αυτή η μέθοδος να υιοθετηθεί από φέτος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει πέσει στα τραπέζι η η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και η φορολόγησή τους με βάση των δεδομένα των myData.

Με άλλα λόγια, τα έσοδα, τα έξοδα και τα καθαρά κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται βάσειτων δεδομένων που διαβιβάζονται στο myData, χωρίς άλλη παρέμβαση και με βάση αυτά τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Ποιες ανατροπές έρχονται στην φορολόγηση των επαγγελματιών 

Μάλιστα, το νέο σύστημα δεν αποκλείεται να ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος, φορολογικό έτος 2024, και θα δηλωθούν την άνοιξη του 2025.

Αν μη τι άλλο, με αυτή την μέθοδο οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον φόρο που βεβαιώνεται και άρα δεν θα έχουν λόγο να διαμαρτύρονται, αφού θα προκύπτει από τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων των ίδιων, τα οποία τηρούνται στο myData.

Σε σχέση με τον τεκμαρτό τρόπο, η φορολόγηση με τα myData δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι προς το συμφέρον των επαγγελματιών, καθώς, θα προκύπτει μια βάση εσόδων και δαπανών, επί των οποίων θα εφαρμόζεται ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους και θα υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών, εκτιμούν ότι με την αντικατάσταση των τεκμηρίων από τη φορολόγηση μέσω των myDataθα οριστικό τέλος στις όποιες διαμαρτυρίες, καθώς η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών θα είναι αντικειμενική και μη αμφισβητήσιμη.

Τι δηλώνουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Φέτος και με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 75.166 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων που είχαν υποβληθεί ως την Δευτέρα 10 Ιουνίου, οι 37.943 (50,48%) εμπίπτουν στα τεκμήρια και οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν δηλωθέντα εισοδήματα υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια φορολόγησης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες, έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα υψηλότερα από αυτά που καθορίζονται από τα τεκμήρια, ενώ οι άλλοι μισοί δήλωσαν χαμηλότερα.

Ως τώρα έχουν υποβληθεί και 255 δηλώσεις επαγγελματιών οι οποίοι αμφισβητούν τα τεκμήρια και ζητούν να τους γίνει φορολογικός έλεγχος.

Υπενθυμίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι αμφισβητούν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνον οι ίδιοι, αλλά και οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, σαρωτικούς ελέγχους που θα φτάνουν μέχρι και το τι κατανάλωσαν και πόσα πλήρωσαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών!

Οι ελεγκτές θα μπορούν να ψάξουν για μετρητά, κρυπτονομίσματα, μετοχές και ομόλογα, τραπεζικές θυρίδες, έργα τέχνης ως και το που πήγαν διακοπές και πόσα χρήματα ξόδεψαν!

Exit mobile version