Σε εφαρμογή τίθενται οι νέες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την υποστήριξη των νέων πολιτών.
Αναλυτικά αυτές είναι οι εξής:
Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων. Έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο κα κατανέμονται εξ ίσου σε δράσεις των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για:
- Προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18- 29 ετών,
- Προγράμματα υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην πράσινη, ψηφιακή, και γαλάζια οικονομία,
- Ενίσχυση Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών,
- Προγράμματα υποστήριξης και καθοδήγησης νέων επιχειρηματιών, με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, και
- Προγράμματα κινητικότητας για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλα κράτη της Ε.Ε.
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πέρα από τα θέματα απασχόλησης και κατάρτισης, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις πολιτικές που εφαρμόζονται και αποσκοπούν στη γενικότερη βελτίωση των προοπτικών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των νέων, όπως είναι:
Η μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις των νέων, με τους «ατομικούς κουμπαράδες» μέσω της οποίας οι νέοι μπορούν βάσιμα να προσδοκούν ότι θα πάρουν επικουρικές συντάξεις, που με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ, θα είναι από 43% έως 68% υψηλότερες από τις σημερινές.
Η νέα στεγαστική πολιτική με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ με έμφαση στη στέγαση νέων και νέων οικογενειών με επιδοτούμενα ή άτοκα στεγαστικά δάνεια, ή με χαμηλά ενοίκια με τη θέσπιση του θεσμού της κοινωνικής αντιπαροχής κ.ά.
Οι δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που περιλαμβάνουν:
- Άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
- Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.
- Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ: το 2021-2022 έλαβαν voucher 30.000 περισσότερα παιδιά σε σχέση με το 2019, ενώ για το 2022-2023 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 333 εκατ. ευρώ με περισσότερα κουπόνια να δίνονται από ποτέ
- Το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς για φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, οι μονάδες παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι 50.000 νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 νέες θέσεις σε ΚΔΑΠ.
- Τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία από 1,2 δις ευρώ το 2021 και το 2022 αυξάνονται κατά 234 εκατομμυρια, λόγω των έκτακτων ενισχύσεων στο επίδομα παιδιού.
- Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων, δράση του υπουργείου Παιδείας, η οποία χρηματοδοτείται κατά 50% από το Υπουργείο Εργασίας.
Ποιες δράσεις υλοποιούνται ήδη για τους νέους
Στις δράσεις για τους νέους που ήδη υλοποιούνται, περιλαμβάνονται:
- Το πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή οικονομία, προϋπολογισμού 88 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, μέσω του οποίου 6.000 άνεργοι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση με επιχορήγηση 15.000
ευρώ. - Τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο».
- Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας από νέους.
- Τα προγράμματα κινητικότητας για αναζήτηση εργασίας, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης σε διαφορετική περιοχή από τον τόπο διαμονής εντός Ελλάδος.
- Τα νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης της ΔΥΠΑ, πολλά από τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους.
Η δήλωση Χατζηδάκη
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τις επιδοτούμενες θέσεις που δημιούργησε η ΔΥΠΑ: «Σημειώνω ότι, ενώ οι νέοι αποτελούν το 15% των εγγεγραμμένων ανέργων, πήραν πάνω από το 38% των 50.131 σχετικών επιδοτούμενων θέσεων που δημιούργησε η ΔΥΠΑ σε διάστημα 18 μηνών εν μέσω πανδημίας το διάστημα 2020-2021. Ενώ, το 2022 διαθέτουμε 86.000 επιπλέον νέες τέτοιες θέσεις εργασίας, με πολλά από τα προγράμματα να έχουν και πάλι ως προτεραιότητα τους νέους!», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «Οι νέες και οι νέοι μας βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών που εφαρμόζουμε. Η εργασιακή και ασφαλιστική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας, σε συνδυασμό με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας από το 17,4% το καλοκαίρι του 2019, στο 11,8% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μείωση που επηρεάζει και την ανεργία των νέων κάτω των 29 ετών, η οποία έπεσε από το 27,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, στο 24% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ενώ ειδικά για την ηλικιακή κατηγορία 25-29 ετών η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη: 5,1 ποσοστιαίες μονάδες».