Νέες πληροφορίες για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης

σύνταξη

Στο τραπέζι της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για τη χορήγηση 13ης σύνταξης με ένα ποσό μεταξύ 500 ευρώ και 800 ευρώ.

Ο στόχος του μέτρου είναι να στηριχθούν οικονομικά οι συνταξιούχοι εν όψει του συνολικού πακέτου ενίσχυσης των εισοδημάτων που αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το καλοκαίρι και να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η 13η σύνταξη εξετάζεται σύμφωνα με την  εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” σε συνδυασμό με άλλα δύο εναλλακτικά μέτρα για τους συνταξιούχους, που είναι η κατάργηση ή το κούρεμα της προσωπικής διαφοράς και η πληρωμή των χρωστούμενων αναδρομικών από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Το κάθε μέτρο θα κοστολογηθεί και στη συνέχεια θα επιλεγεί αυτό που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανάλογα με το πόσο μεγάλο θα είναι το πακέτο των οικονομικών ενισχύσεων στο οποίο θα καταλήξει η κυβέρνηση.

Τα σενάρια

Οι συνταξιούχοι θα είναι μέσα στο πακέτο των ενισχύσεων, για τους οποίους εξετάζονται σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” τρία σενάρια, που είναι:

Το επικρατέστερο σενάριο

Ανάμεσα στα τρία σενάρια με τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται για τους συνταξιούχους, το επικρατέστερο φαίνεται να είναι η χορήγηση 13ης σύνταξης, σε συνδυασμό με ένα κούρεμα ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αν φύγει τελείως η προσωπική διαφορά, το κόστος για τον Προϋπολογισμό είναι ότι θα πρέπει να καταβάλει από το 2026 και μετά αυξήσεις σε 670.000 συνταξιούχους, ενώ τώρα αυξήσεις παίρνουν περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι. Οι αυξήσεις για τους 1,8 εκατ. συνταξιούχους για το 2025 θα κοστίσουν 420 εκατ. ευρώ και αν καταβάλλονταν και στους 670.000 που τώρα κόβονται λόγω της προσωπικής διαφοράς, το κόστος θα έφτανε περίπου στα 580 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα προκαλούσε κόστος 160 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να αποφασίσει να δώσει τη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, προχωρώντας και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Στην περίπτωση της 13ης σύνταξης και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς το σκηνικό αλλάζει ως προς τα αναδρομικά, καθώς θα δοθούν μόνον σε όσους έχουν κάνει προσφυγή στα δικαστήρια (βλ. σελ. 4-5 του ενθέτου).

Ποιοι ωφελούνται με αυξήσεις που θα έπαιρναν μετά από 7 χρόνια

Πριν από τις αυξήσεις, προσωπική διαφορά είχαν περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, εκ των οποίων 350.000 συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω τη μηδένισαν με τον δεύτερο επανυπολογισμό συντάξεων που έγινε με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Από τους υπόλοιπους 900.000 συνταξιούχους, περίπου οι 230.000 μηδένισαν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις των ετών 2023-2025 και έχουν απομείνει περίπου 670.000 συνταξιούχοι, που για να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά θα χρειαστεί να περιμένουν από 3 έως 7 χρόνια, ενώ πολλοί μπορεί να περιμένουν έως και 10 χρόνια για να δουν αύξηση στη σύνταξή τους.

Η μη χορήγηση αυξήσεων για τόσο μεγάλο διάστημα συνιστά απώλεια εισοδήματος, που οδηγεί σε δυσμενέστερη διαβίωση τους συνταξιούχους, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Το πρόβλημα που δημιούργησε στους συνταξιούχους η προσωπική διαφορά είναι ότι οι αυξήσεις που δίδονται συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά και δεν περνάνε στην τσέπη έως ότου το ποσό της προσωπικής διαφοράς μηδενιστεί, έως ότου δηλαδή οι αυξήσεις φτάσουν να είναι όσο και η προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”:

Τι προβλέπει το σχέδιο για την προσωπική διαφορά;

Το σχέδιο που εξετάζεται για την προσωπική διαφορά είναι η πλήρης κατάργησή της για τους εναπομείναντες 670.000 συνταξιούχους που έχουν ακόμη υπόλοιπο διαφοράς και έχουν στερηθεί αυξήσεις συντάξεων κατά 13,15% στην τριετία 2023, 2024 και 2025. Με την κατάργησή της το ποσό που σήμερα ονομάζεται προσωπική διαφορά θα ενσωματωθεί αυτόματα στη σύνταξη και οι αυξήσεις θα πηγαίνουν πλέον σε όλη τη σύνταξη. Αν παραμείνει η κατάσταση όπως έχει, τότε θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα εξακολουθήσουν να είναι αποκλεισμένοι για άλλα 7 ή και περισσότερα χρόνια ακόμη από κάθε αύξηση, επειδή θα έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς.

Ποιοι συνταξιούχοι ωφελούνται από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

 

 

 

Exit mobile version