Quantcast
Νέες οφειλές 1,14 ευρώ δημιουργεί το Δημόσιο για κάθε ευρώ που εξοφλεί - enikonomia.gr
share

Νέες οφειλές 1,14 ευρώ δημιουργεί το Δημόσιο για κάθε ευρώ που εξοφλεί

δημοσιεύτηκε:

Συνεχίζει την τακτική της δημιουργίας χρεών η κυβέρνηση, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και τις νέες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Αν και η κυβέρνηση έχει πληρώσει στο πρώτο τρίμηνο του έτους 432 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ μόνο στο πρώτο δίμηνο του έτους οι νέες οφειλές που δημιούργησε ανέρχονται στα 494 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για κάθε 1 ευρώ χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα που εξοφλεί, δημιουργεί νέες οφειλές ύψους 1,14 ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) στις 31 Δεκεμβρίου 2016 τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 4,554 δισ. ευρώ. Τον πρώτο μήνα του 2017 εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο έσπασαν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 5,048 δισ. ευρώ.

Χωρίς επιστροφές ΦΠΑ

Σημειώνεται ότι το ανωτέρω ποσό που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο στους προμηθευτές αφορά μόνο τις βεβαιωμένες οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν επεξεργαστεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Για παράδειγμα, οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, o μέσος χρόνος αναμονής για τους αιτούντες επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει σχεδόν ξεχάσει να επιστρέψει τον ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για διάστημα 4,5 χρόνων, δηλαδή περίπου 1.663 ημέρες!

Μαζί με τις απλήρωτες αιτήσεις ΦΠΑ που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, υπάρχουν οφειλές επιπλέον περίπου 1 δισ. ευρώ που εντάσσονται στα κρυφά χρέη, καθώς δεν έχουν κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από τους φορείς που έχουν πραγματοποιήσει τις δαπάνες.

Χάθηκε ο στόχος

Οπως φαίνεται, ένας ακόμη μνημονιακός στόχος έχει χαθεί. Με βάση τις δεσμεύσεις του συμπληρωματικού μνημονίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να αποπληρωθούν στο σύνολό τους. Προφανώς είναι αδύνατον σε διάστημα τριών μηνών να καταβληθούν ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Και αυτό όχι μόνο διότι το ποσό είναι τεράστιο, αλλά η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με το σταγονόμετρο

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση για άγνωστους λόγους, κατά ορισμένους, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έχει αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα των πληρωμών. Παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να τα κρατήσει στον «κουμπαρά» της και να δημιουργεί με την τακτική αυτή τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να πληρώσουν τους αυξημένους φόρους, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα τις υποχρεώσεις τους ακόμα και σε μισθούς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ακόμα και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν με εξάμηνες επιταγές, αναμένοντας με τη σειρά τους την πληρωμή τους από το ελληνικό Δημόσιο ή την επιστροφή ΦΠΑ. Ταυτόχρονα τηρούν στάση αναμονής, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί δεν τους επιτρέπει να επεκταθούν ή να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους.

Αντίθετα με το κράτος που δεν έχει καμία συνέπεια από την καθυστέρηση καταβολής των υποχρεώσεων του, μία επιχείρηση που χρωστά, εκτός ότι μπαίνει στη λίστα των οφειλετών, δεν παίρνει φορολογική ενημερότητα και γενικότερα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την παραγωγική της λειτουργία.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.