Νέες διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και τα επί πληρωμή – Τι είπε για τις εφημερίες των γιατρών

Άδωνις Γεωργιάδης

Mέχρι το τέλος του 2025 θα  έχουν γίνει 25.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, όπως γνωστοποίησε σήμερα  ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 5».

Επίσης εξήγησε και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. «Το κάθε νοσοκομείο θα παίρνει από τη λίστα των χειρουργείων το τηλέφωνο του ασθενή  ή θα στέλνει email στον άνθρωπο που περιμένει περισσότερο χρόνο (από πίσω προς τα μπρος)».

Και συνέχισε λέγοντας πως   το νοσοκομείο «για να μπορεί να προχωρήσει στον επόμενο ασθενή και να παίρνει λεφτά από αυτά τα δωρεάν προγράμματα και να πληρώνονται όλες οι χειρουργικές ομάδες από το νοσοκομείο θα πρέπει από τον λήπτη του μηνύματος να λάβει τα εξής  πχ “έρχομαι να χειρουργηθώ την Πέμπτη και είναι στο πρόγραμμα ή έχω χειρουργηθεί και δεν με ενδιαφέρει και να υπάρχει αυτή η απάντηση προκειμένου να σβήνεται ο ασθενής από την λίστα. Εάν δεν σβήνεται  ο ασθενής από τη λίστα των χειρουργείων τότε το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να πηγαίνει στον επόμενο . Aρα υπάρχει μια πολύ ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να μην γίνει παραβίαση αυτής της σειράς .Με αυτόν τον τρόπο και με τα voucher που θα δώσουμε κυρίως  για απλές επεμβάσεις τύπου καταρράκτη στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να φύγει γρήγορα ένας μεγάλος όγκος χειρουργείων καθώς είχε φορτώσει πολύ το σύστημα. Πιστεύω ότι  μέχρι τον Δεκέμβρη του 2025 θα έχουμε κάνει περίπου 40 χιλιάδες  επεμβάσεις ».

«Το σημαντικό είναι ότι ενώ όλοι έλεγαν πως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία  λόγω έλλειψης προσωπικό κλπ . Αυτή τη στιγμή σε 48 διαφορετικά νοσοκομεία  έχουμε  χειρουργικές ομάδες που κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή αυτά που δεν μπορούσαν να γίνουν. Mόλις μας δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πράσινο φως για τα δωρεάν αυτά προγράμματα τότε θα έχουμε έτοιμες τις χειρουργικές ομάδες που θα ξεκινήσουν από την επόμενη ημέρα για  να κάνουν αυτά τα χειρουργεία » είπε και πρόσθεσε πως μέσα στο Νοέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Επίσης ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις εφημερίες των γιατρών . «Αν καταφέρουμε τις 8-10 ώρες να τις κάνουμε 6 στις εφημερίες θα δει ο κόσμος ουσιαστική μείωση μετά από δεκαετίες» σημείωσε.

Διευκρινίσεις για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία

Μεταξύ άλλων ο υπουργός εξήγησε και τον λόγο για το οποίο έγιναν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. «Το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων είναι μια δική μου ιδέα, μια προσωπική. Και είχα μια κουβέντα με τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους για το θέμα αυτό στο γραφείο μου. Ζήτησα εγώ την αλλαγή του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε να δώσουμε στον κόσμο 37 χιλιάδες δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ ή στον ιδιωτικό τομέα  προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε τις μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία. Γιατί θεωρώ πως είναι δύο τα μεγάλα στοιχήματα μου στο ΕΣΥ : Το ένα είναι η μείωση των αναμονών στα χειρουργεία και το δεύτερο η μείωση των αναμονών στις εφημερίες . Αφότου αποφάσισα να ζητήσω την αλλαγή του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος πράγματι στην αρχή φτιάξαμε τα επί πληρωμή χειρουργεία ως πιλοτική εφαρμογή. Αυτό το κάναμε γιατί μέχρι να πάρουμε την έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές για τα δωρεάν χειρουργεία έπρεπε προηγουμένως να έχουμε φτιάξει στα νοσοκομεία τις χειρουργικές ομάδες που θα είναι έτοιμες να κάνουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Πράγματι η απόφαση αυτή ξεκίνησε να ισχύει από το τέλος Μαρτίου και έως σήμερα έχουν γίνει αρκετές χιλιάδες επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία » είπε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Για το  ΕΣΥ 

Μιλώντας για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με την αύξηση των κινήτρων. Ωστόσο, όπως είπε, «εμείς αποδείξαμε στην συνέντευξη της Πέμπτης ότι το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί είναι πολύ μεγαλύτερο από το παρελθόν.

Αναφορικά με το μισθολογικό και το πάγιο αίτημά για αυξήσεις δήλωσε ότι αυτές θα είναι «στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων οι αυξήσεις στους γιατρούς». Επιπλέον, όπως είπε, «το ΕΣΥ δεν καταρρέει. Είναι ψευδές κάτι τέτοιο». Σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, για το οποίο πολύς λόγος γίνεται από πολίτες, δήλωσε: «Έχουμε αναλάβει δραστικά μέτρα για να λύσουμε άμεσα τα προβλήματα». Επιπλέον, δήλωσε ότι στο υπουργείο Υγείας έδωσαν σημαντικό οικονομικό κίνητρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ από γιατρούς στις άγονες γραμμές.

«Τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές για τα ελληνικά δεδομένα είναι πολύ μεγάλα. Είναι 7.200 ευρώ το χρόνο για κρίσιμες ειδικότητες» είπε ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τους μισθούς των γιατρών αναρωτήθηκε: «Υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν 4.500 μεικτά; Είναι προκλητικό να ακούει ο κόσμος που ακούει στην Ελλάδα ότι 4.500 είναι λίγα» Μιλώντας για τις προτεραιότητες του υπουργείου δήλωσε: «Την Τρίτη βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση ο διαγωνισμός για την αγορά εξοπλισμού με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

 

Exit mobile version