Αλλάζει ο χάρτης των ακινήτων λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να βάλουν «φωτιά» από τις αρχές του 2022 στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων και να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.
Τα «αποκαλυπτήρια» των 13.808 τιμών ζώνης, οι οποίες καλύπτουν πλέον το 98% της επικράτειας, έδειξαν αυξήσεις για μία στις δύο τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα για 7.634 περιοχές – ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αυτό.
Οι αυξήσεις φθάνουν ακόμη και το 250% στις περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης, ενώ την ανηφόρα πήραν οι τιμές της Εφορίας στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες του Λεκανοπεδίου, με τις αντικειμενικές αξίες να κάνουν άλμα ακόμη και πάνω από 60%. Μεγάλες αυξήσεις θα δουν γειτονιές της Δάφνης, του Καματερού, του Αιγάλεω, του Μοσχάτου.
Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία εντάσσεται στο αντικειμενικό σύστημα, και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου, όπου οι τιμές έκαναν άλμα 229%, αλλά και της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Η Ηρώδου Αττικού κρατά τα σκήπτρα του πιο ακριβού δρόμου της πρωτεύουσας, με την τιμή ζώνης να κάνει άλμα στα 10.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 9.000 ευρώ, ενώ ο Λαιμός Βουλιαγμένης συντηρεί την «αίγλη» της πιο ακριβής περιοχής του Λεκανοπεδίου, με την τιμή να εκτοξεύεται από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Εκρηκτικές αυξήσεις καταγράφονται σε εκατοντάδες περιοχές οι οποίες βρίσκονταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, εκεί όπου οι τιμές της Εφορίας προέκυπταν από συγκριτικά στοιχεία με όμορους δήμους ή, ακόμα χειρότερα, με βάση τη χαμηλότερη τιμή της περιφέρειας. Για αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι μονόδρομος καθώς, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συστηματικά υποφορολογούνταν τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις δυσθεώρητων αυξήσεων εντοπίζονται στην Κω (108%), στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και με 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.
Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, περίπου μία στις πέντε περιοχές (2.860 ζώνες ή 21% του συνόλου) «κερδίζει» μείωση τιμών. Ενδεικτικά 50% σε Φλώρινα και Φάρσαλα, 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες, 35% στην Κηφισιά (εδώ υπάρχει ένταξη νέας βιομηχανικής περιοχής), 31% στα Άνω Λιόσια, 20% στην Πεντέλη, 15% στη Φιλοθέη και 12,5% στη Βούλα.
Αμετάβλητες παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες, που αντιστοιχούν στο 27% των υφιστάμενων ζωνών.
Οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς διαμορφώνεται ο νέος “χάρτης” – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις
δημοσιεύτηκε:
17:25
, 8 Ιουνίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
9 λεπτά πριν
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Έως τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποχρεωτική εγγραφή – Τι...
7 ώρες πριν