«Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αρχίζει αύριο, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», όπως αναφέρεται σε σχετική τροποποιητική υπουργική απόφαση   και στον οδηγό εφαρμογής που συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Το έργο «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» αφορά στην παροχή οικονομικής συνδρομής – ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για:

Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπεται να υποστηρίξει την προώθηση της πρωτοβουλίας του μετασχηματισμού Industry 4.0 στην Ελλάδα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αναμένεται να επιδράσει θετικά στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και το περιβάλλον και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις

Το πρόγραμμα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων για τους παρακάτω τομείς παρεμβάσεων:

Οι επιλέξιμοι

Επιλέξιμοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα, κατόπιν αίτησής τους και σχετικής αξιολόγησης που θα ακολουθήσει, είναι φορείς διαχείρισης και ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών (όπως αυτοί ορίζονται στο σχετικό νομοθετικό ρυθμιστικό πλαίσιο).

Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα καταβληθεί από τον Μηχανισμό (Ταμείο) Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility/RRF) με τη μορφή επιχορήγησης, ενώ ισόποση συμμετοχή αναμένεται να καταβληθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση τη δράσης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, από την προκήρυξή της έως την αξιολόγηση και ένταξη των επιχειρηματικών σχεδίων.

Το πρόγραμμα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων βιομηχανικών πάρκων, την επέκταση υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων και την οργάνωση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων υπό το πρίσμα της τήρησης των προϋποθέσεων για την «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση της μεταποιητικής δραστηριότητας και του μετασχηματισμού του ρόλου των Βιομηχανικών Περιοχών.

Αναμένεται η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση περίπου εννέα βιομηχανικών πάρκων σε όλη την ελληνική επικράτεια και η ενίσχυση του Thess INTEC.

Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του προγράμματος αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στην απασχόληση, μέσω της δημιουργίας σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων σε αυτά τα πάρκα επιχειρήσεων.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

Η δαπάνη

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης είναι 62.998.348,36 ευρώ και θα καταβληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF) με τη μορφή επιχορήγησης. Καθόσον αφορά επιχορηγήσεις που καταβάλλονται για το τμήμα Ι της δράσης θα πρέπει να καταβληθεί τουλάχιστον ισόποση συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης κατανέμεται κατά τμήμα ως ακολούθως:

 

 

Exit mobile version