Περισσότεροι από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν κλείσει το δελτίο παροχής υπηρεσιών έως το τέλος του 2017 ενώ από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου έως και σήμερα τα στοιχεία του taxisnet δείχνουν ότι 99.522 επαγγελματίες προχώρησαν στο κλείσιμο λόγω της υπέρμετρης επιβάρυνσης.
Αυτό επεσήμανε στον Realfm 97,8 και στον Μάνο Νιφλή ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας ,υπογραμμίζοντας ότι ” η επιβεβαίωση ήρθε πιο γρήγορα από όσο φαντάζονταν κατά τη διαβούλευση του σχετικού νόμου”.
Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια ” δεν μπορεί το κράτος να παίρνει το 70% του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία με φόρους και εισφορές ,με τη σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές.Προβλέπαμε ότι θα στραφεί πολύς κόσμος στη φοροδιαφυγή.Η δικαίωση ήρθε γρήγορα”.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,παραδέχτηκε ότι μια κατηγορία επαγγελματιών,όσοι δηλώνουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ πληρώνει λιγότερες εισφορές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Αυτό κάνει του ελεύθερους επαγγελματίες να
δηλώνουν λιγότερα για να πέσουν κάτω από αυτό το όριο.
Oπως ανέφερε, κατά τις διαβουλεύσεις για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών ,το επιμελητήριο είχε προτείνει να υπάρξει ένας μεικτός τρόπος που θα συνδέει το εισόδημα με τα χρόνια ασφάλισης ενώ θα έμπαινε και ” ταβάνι” στο άθροισμα φόρων και εισφορών,που δεν έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση.Πρόσθεσε ότι οι κλάδοι που έχουν θιγεί περισσότεροι είναι οι οικονομολόγοι,δικηγόροι,μηχανικοί και ιατροί.