Quantcast
Νέα οικογενειακά επιδόματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αυξήσεις στα ποσά και τους δικαιούχους - Ποιες είναι οι «παγίδες» - enikonomia.gr
share

Νέα οικογενειακά επιδόματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αυξήσεις στα ποσά και τους δικαιούχους – Ποιες είναι οι «παγίδες»

δημοσιεύτηκε:

Αυξάνονται τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους ύστερα από τα μέτρα που εξειδίκευσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξη Τύπου για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Αυτό είναι ένα μέτρα που είχε εξαγγείλει  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 88ης  ΔΕΘ.

Αναλυτικά νέα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων είναι τα εξής:

Α. Οικογένεια  που έχει 1 παιδί

  • Για ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ το ποσό του επιδόματος “σκαρφαλώνει” στα 900 ευρώ σε ετήσια βάση από 840 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
  • Για ετήσιο εισόδημα από 10.501 ευρώ έως και 17.500 ευρώ το ποσό του επιδόματος αυξάνεται στα 540 ευρώ σε ετήσια βάση από 504 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
  • Για ετήσιο εισόδημα από 17.501  ευρώ έως και 26.250 ευρώ το ποσό του επιδόματος αυξάνεται στα 540 ευρώ σε ετήσια βάση από 336 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Β. Οικογένεια με 2 παιδιά

  • Για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ το ποσό του επιδόματος αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω στα 1.800 ευρώ σε ετήσια βάση από 1.6800 που ήταν μέχρι τώρα
  • Για ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 20.000 ευρώ αυξάνεται στα 1.080 ευρώ σε ετήσια βάση από 1.008 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
  • Για ετήσιο εισόδημα από 20.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ το ποσό του επιδόματος θα ανεβαίνει στα 1.080  ευρώ σε ετήσια βάση από 672 ευρώ που ήταν αρχικά.

Γ. Οικογένεια με 3 παιδιά

  • Για ετήσιο εισόδημα έως 13.500 ευρώ το ποσό του επιδόματος αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω στα 3.600 ευρώ σε ετήσια βάση από 3.360 ευρώ που ήταν αρχικά.
  • Για ετήσιο εισόδημα από 13.501 ευρώ έως και  22.500 ευρώ το ποσό του επιδόματος ανεβαίνει στα 2.160 ευρώ σε ετήσια βάση από 2.016 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
  • Για ετήσιο εισόδημα από 22.500 ευρώ έως και 33.750 ευρώ το ποσό του επιδόματος αυξάνεται σε 2.160 ευρώ σε ετήσια βάση από 1.344 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Τι λένε οι εργατολόγοι και φοροτεχνικοί

Για τις παγίδες που κρύβουν οι νέες αυξήσεις που θα γίνουν στα νέα οικογενειακά επιδόματα μίλησε στην τηλεόραση του MEGA ο εργατολόγος Γιάννης Κ. Καρούζος. Για πρώτη φορά θα λαμβάνονται υπόψη και άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χορήγηση αυτών των επιδομάτων είπε. Μερικά από αυτά τα στοιχεία θα είναι μεταξύ άλλων οι καταθέσεις, τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα.  συμπλήρωσε και εξήγησε πως  « αυτό σημαίνει κατά την άποψη μου  πως θα περιοριστεί ο κύκλος των δικαιούχων. Και αυτό επειδή θα εξετάζονται τα πάντα  για να πάρει κανείς αυτό το επίδομα».

Εν συνεχεία παρέθεσε ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να βγει εκτός από τη χορήγηση αυτών των επιδομάτων. Εάν μια πολύτεκνη οικογένεια έχει ένα αυτοκίνητο όχι με κόκκινες πινακίδες θα λαμβάνεται αυτό υπόψη ως τεκμήριο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στους δικαιούχους. Σε αυτήν την περίπτωση θα εξεταστεί εάν η οικογένεια αυτή έχει καταθέσεις στην τράπεζα και εάν έχει ακίνητα σημείωσε.  Μπορεί η οικογένεια αυτή να έχει και ένα ακίνητο από γονική παροχή που και αυτό θα λαμβάνεται υπόψη στη χορήγηση αυτών των επιδομάτων είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος έδωσε κάποιες διευκρινίσεις αναφορικά με το ετήσιο εισόδημα που θα πρέπει να έχει κανείς για να συμπεριληφθεί στην περίμετρο δικαιούχων των επιδομάτων. «Όταν λέμε ετήσιο εισόδημα ναι μεν είναι το εισόδημα μας αλλά εδώ βλέπουμε πολλές φορές πως φορολογείται πλέον και το φιλοδώρημα.

Και αυτό μετά προστίθεται στον μισθό .Δηλαδή κάποιος που θα πάρει ένα πουρμπουάρ και αυτό μπαίνει στον μισθό και έχει κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές» σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.