Νέα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στο ρεύμα: Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζετε

ρεύμα

Από επιστροφές ποσών ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ απαλλάσσονται πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αφορούσε μεταξύ άλλων τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως βιομηχανίες γάλακτος, ιχθυοκαλλιέργειες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και εταιρείες συντήρησης τροφίμων.

Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά  ύψους 130 εκατομμυρίων για την περίοδο  2019-2020 και θα απαλλαγούν από τα μειωμένα κονδύλια που πλήρωσαν για το ειδικό τέλος για την στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) και τα επόμενα χρόνια (2021-2023), τα οποία υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

«Ένα πολύ σημαντικό μέτρο που λαμβάνουμε προς όφελος των επιχειρήσεων αφορά στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα, που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ. Απόφαση, με όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις » ανέφερε χθες σε ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ. Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια που θα είναι προς όφελος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων»  δήλωσε από πλευράς του χθες αρμόδιος υπουργός  Θοδωρής Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων για την στήριξη των καταναλωτών στο ρεύμα.

Τα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Υπενθυμίζεται πως χθες η ηγεσία του  υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στο ρεύμα. Αυτά ήταν μεταξύ άλλων:

Παράλληλα επισημαίνεται πως το κόστος του ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί από 14,2 λεπτά στα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να κινείται μεταξύ  31 με 32 ευρώ, ενώ ακόμα φθηνότερο ρωσικό αέριο έχει κατακλίσει τις βαλκανικές αγορές. Καθώς όμως η τιμή για το ρεύμα ορίζεται χρηματιστηριακά, η αύξηση της ζήτησης τις βραδινές ώρες από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία με τις οποίες η Ελλάδα είναι έμμεσα συνδεδεμένη, ανεβάζει την ωριαία τιμή πώλησης της μεγαβατώρας ακόμα και στα 760 ευρώ. Μέρος αυτών των κερδών θα φορολογηθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις

Εκτός επιδοτήσεων ρεύματος οι επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις όμως δεν θα υπάρξουν κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Στη Ρόδο εμείς δουλεύουμε μόνο καλοκαίρι, δουλεύουμε σαιζόν οπότε οποιαδήποτε αύξηση στο κόστος της ενέργειας είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας κόστους. Αυτό που πρέπει να δούμε και να το κατανοήσουμε είναι ότι εκτός από τα νοικοκυριά υποφέρουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες χάνουν σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους εδώ στη γειτονιά μας όχι πάρα πολύ μακριά», είπε ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κωνσταντίνος Σπανός μιλώντας στο MEGA.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής επιχείρησης στη Σέριφο, Μιλτιάδης Πελοποννήσιος είπε στο MEGA πως  θα «πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα νέο σχήμα το οποίο θα επιτρέψει να δοθούν αντίστοιχες διευκολύνσεις και στις επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες».

 

 

H δήλωση Μαρινάκη

Για τους λογαριασμούς ρεύματος  μηνός Αυγούστου μίλησε χθες και ο Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος  Παύλος  Μαρινάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό talk 9,89.

«Υπάρχει ένας διαχωρισμός της χονδρικής τιμής και της λιανικής τιμής ρεύματος. Στη λιανική τιμή, δηλαδή οι τιμές τις οποίες βλέπουν οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, η Ελλάδα είναι κατά πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εδώ και έξι, και μάλλον επτά μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν επιστρέψει στις τιμές προ κρίσης. Προ, δηλαδή, ενεργειακής κρίσης που είχαμε αυξημένες τιμές στο ρεύμα. Κληθήκαμε να δώσουμε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα πολύχρωμα τιμολόγια, έχουν αποδώσει σε σημείο μείωσης τιμών, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του ΄23 και μεσοσταθμικά Ιανουάριο – Ιούνιο του ΄24, έχουμε μείωση από 10 έως 15% στις τιμές του ρεύματος που βλέπουν οι πολίτες » τόνισε ο κ. Μαρινάκης

«Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται, με βάση τις τιμές της χονδρικής, συγκεκριμένων ημερών και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια ενός μήνα, ότι θα υπάρξει πίεση και στις τιμές της λιανικής για τα τιμολόγια του Αυγούστου. Με λίγα λόγια, δηλαδή, οι αυξημένες τιμές χονδρικής, οι οποίες αυξήσεις οφείλονται σε συγκεκριμένους παράγοντες που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά την ευρύτερη γειτονιά μας, αν δει κανείς το χάρτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα οδηγούσαν σε αυξημένα τιμολόγια τον Αύγουστο. Για να αποφύγουν, λοιπόν, οι καταναλωτές να πληρώσουν αυτές τις αυξήσεις, που φαίνεται ότι δεν θα είναι διαρκείς, το ξαναλέω, -το «φαίνεται» θα το βλέπουμε μήνα μήνα, εφόσον υπάρξει ανάγκη και για επόμενη παρέμβαση-, προφανώς θα το εξετάσουμε, αλλά οι προβλέψεις είναι για τον Αύγουστο, θα προβούμε σε αυτό το μέτρο του έκτακτου τέλους στις εταιρείες φυσικού αερίου, ούτως ώστε, από τα χρήματα αυτά να επιδοτηθεί κάθε πιθανή αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών του Αυγούστου. Αυτό, λοιπόν, το κάνουμε άπαξ. Όμως, είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε τις τιμές της χονδρικής κι εφόσον δούμε ότι αυτό το πρόβλημα επιμένει, γιατί φαίνεται ότι δεν είναι το διαρκές πρόβλημα το οποίο είχαμε πριν από ένα κι ενάμιση χρόνο, θα εξετάσουμε νέα παρέμβαση. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για κάτι παρατεταμένο, γιατί φαίνεται ότι η αιτία αυτής της αύξησης, οι αιτίες αυτής της αύξησης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα είναι μια αύξηση που θα κρατήσει» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως « το σταθερό τιμολόγιο δεν θα έχει αύξηση. Το σταθερό τιμολόγιο το συμφώνησε κάποιος 1η πρώτου του ΄24 και θα το έχει για το χρόνο, τέλος πάντων, που είναι. Ένα χρόνο αν δεν κάνω λάθος. Άρα, εκεί δεν υπάρχει λόγος επιδότησης. Αυτός που έχει το μπλε τιμολόγιο, δεν θα δει κάποια αύξηση. Άρα, χρειάζεται και κάποια επιδότηση»

« Ο καταναλωτής, δεν θα πληρώσει, έστω και για έναν μήνα που μπορεί να υπάρξει θέμα, το παραπάνω ρεύμα, την παραπάνω, δηλαδή, χρέωση για ρεύμα, από αυτήν την οποία πλήρωνε στα προ κρίσης επίπεδα. Και έχουμε και λόγο να λέμε ότι αυτή η πολιτική αποδίδει, πρώτον γιατί στα πολύ δύσκολα βρήκαμε, και από υπερφορολόγηση και χωρίς να εκτραπούν τα δημοσιονομικά, δέκα δισ. δώσαμε, κύριε Ευγενίδη, και τώρα δεν κινηθήκαμε κατόπιν εορτής που λέει η αντιπολίτευση. Ενώ αποδίδει η πολιτική μας και για έξι, επτά μήνες έχουμε φθηνότερο ρεύμα, τον ένα μήνα που φαίνεται ότι δεν θα είχαμε φθηνότερο ρεύμα, ερχόμαστε να στηρίξουμε τους καταναλωτές »  είπε μεταξύ άλλων.

 

 

Exit mobile version