Δείκτης Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας: Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε 38 χώρες του ΟΟΣΑ

ΦΠΑ

Η Ελλάδα καταλαμβάνει φέτος την 25η θέση στη λίστα με τις  38 χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά στο Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που  δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Σημειώνεται δε πως η κατάταξη της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το 2022. Δηλαδή η χώρα μας συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 61,4 στον δείκτη για το 2023 και καταγράφει μια πτώση της τάξεως των 1,5 μονάδων. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

Οι αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, οι αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας είναι οι εξής:

Μεταξύ των θετικών σημείων του ελληνικού φορολογικού συστήματος που επισημαίνονται στην έρευνα είναι τα εξής:

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η  Εσθονία αναδείχθηκε για 10η συνεχόμενη χρονιά ως η χώρα με τον πλέον ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ την τελευταία θέση (38η) κατέλαβε η Κολομβία. Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος μεταξύ της Ιαπωνίας (24η) και του Μεξικού (26η θέση).

Η δήλωση του διευθυντή του ΚΕΦΙΜ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε σχετικά: «Μετά τη σημαντική βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας ως προς τη φορολογική της ανταγωνιστικότητα τα τελευταία δύο χρόνια (4 θέσεις βελτίωση πέρσι, 1 θέση βελτίωση το 2021), φέτος δεν καταγράφηκε σχετική μεταβολή, ενώ η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας στον Δείκτη οριακά επιδεινώθηκε, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για μεταρρυθμιστική κόπωση ή και πιθανή μελλοντική οπισθοδρόμηση. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ευημερία. Η μεγάλη χρησιμότητα του Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας είναι ότι όχι μόνο καταγράφει τη θέση της Ελλάδας ως προς συγκρίσιμες χώρες, αλλά επισημαίνει τα πεδία που μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές βελτιώσεις».

O εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Tax Foundation και βασικός συγγραφέας της μελέτης Daniel Bunn επεσήμανε: “Ο διεθνής φορολογικός ανταγωνισμός εντείνεται με ραγδαίο ρυθμό και είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής να δίνουν προσοχή στην κατάταξη της χώρας τους αν θέλουν να διατηρήσουν σ’ αυτήν τους ταλαντούχους ανθρώπους και να επενδύσουν στο μέλλον της εθνικής τους οικονομίας”.

Exit mobile version