Quantcast
Νέα έρευνα για ακίνητα αποκαλύπτει ποιες είναι οι φθηνότερες και ποιες οι ακριβότερες περιοχές για ενοικίαση και αγορά - enikonomia.gr
share

Νέα έρευνα για ακίνητα αποκαλύπτει ποιες είναι οι φθηνότερες και ποιες οι ακριβότερες περιοχές για ενοικίαση και αγορά

δημοσιεύτηκε:

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται για ακόμη ένα τρίμηνο (δηλαδή Απριλίου-Ιουνίου) οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos. Αξιοσημείωτο είναι δε πως την υψηλότερη αύξηση στην τιμή πώλησης ενός σπιτιού κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 την κατέγραψε το κέντρο του  Πειραιά (+28,90%) καθώς ανήλθε στα 2.471 ευρώ ανά τ.μ από τα 1.917 ευρώ το τ.μ. που ήταν την περασμένη χρονιά. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη ακόμη και από το κέντρο της Αθήνας όπου διαμορφώνεται στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ.   Ενώ η μεγαλύτερη μείωση το διάστημα αυτό σημειώθηκε στην Καρδίτσα (με 8,80%).

Τι άλλο έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας

Α. Για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών

Επίσης τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν τα εξής:

  • Τα πρωτεία της ακρίβειας εξακολουθούν να έχουν τα Νότια Προάστια καθώς οι τιμές πώλησης σπιτιών αυξήθηκαν κατά 6,8% και ανήλθαν στα 3.750 ευρώ ανά τ.μ. από 3.511 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
  • Μετά ακολουθούν οι Κυκλάδες καθώς οι τιμές πώλησης σπιτιών είναι αυξημένες κατά 11,3% και ανέρχονται στα  3.542 ευρώ το τ.μ., από 3.182 ευρώ το τ.μ. που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
  • Εξίσου σε νέα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές πώλησης ακινήτων στα Βόρεια Προάστια. Δηλαδή η μέση ζητούμενη τιμή είναι αυξημένη κατά 7%  και φτάνει στα 3.043 ευρώ ανά τ.μ. από 2.846 ευρώ που ήταν.
  • Αξιοσημείωτο είναι δε πως σε ανοδική πορεία βρίσκονται και οι τιμές πώλησης σπιτιών στα Ανατολικά Προάστια. Δηλαδή η τιμή τους καταγράφει μια αύξηση της τάξεως του 12,8% και ανέρχεται στα 2.133 ευρώ το τ.μ. από 1.891 ευρώ το τ.μ.
  • Tσιμπημένες είναι και οι τιμές ακινήτων στα Δυτικά Προάστια. Δηλαδή η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 1.909 ευρώ το τ.μ. από 1.704 ευρώ το τ.μ.
  • Σε υψηλούς ρυθμούς κινούνται και τα ακίνητα στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι τιμές στα σπίτια του κέντρου της Θεσσαλονίκης “τσίμπησαν” 10,5% καθώς  κόστισαν τα 2.342 ευρώ ανά τ.μ. κατά το δεύτερο τρίμηνο έναντι 2.120 ευρώ το τ.μ.
  • Ενώ στις Κυκλάδες οι τιμές πώλησης ακινήτων διαμορφώνονται στα 3.542 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 3.182 ευρώ το τ.μ. που ήταν πέρυσι.
  • Αλλά υψηλές είναι και οι τιμές στα άλλα νησιά εκτός των Κυκλάδων, όπως στην Λευκάδα. Συγκεκριμένα η μέση ζητούμενη τιμή για ένα σπίτι είναι αυξημένη κατά 21% καθώς διαμορφώνεται στα 2.672 ευρώ το τ.μ. από 2.208 ευρώ το τ.μ που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
  • Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στις Σποράδες ανέβασε σημαντικά και το κόστος των κατοικιών.  Δηλαδή οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 25% και ανέρχονται στα 2.250 ευρώ το τ.μ. από 1.800 ευρώ το τ.μ. που ήταν πέρυσι.

Β. Για τις τιμές ενοικίασης σπιτιών

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές ενοικίασης σπιτιών και το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, οι τιμές των μισθωμάτων της Χαλκιδικής ανέρχονται στα 35,71 ευρώ/τ.μ. και μετά ακολουθούν οι  Κυκλάδες όπου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε στα 17,65 ευρώ/τ.μ.  από 21,7 ευρώ/τ.μ. που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Δηλαδή καταγράφηκε μια μείωση της τάξεως του  18,8%. Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι τιμές ενοικίων στα ακίνητα των Νοτίων Προαστίων αυξήθηκαν κατά 10,6% δηλαδή ανέρχονται σ τα  12,5 ευρώ/τ.μ. από 11,3 ευρώ/τ.μ. που ήταν. Αλλά και οι τιμές ενοικίασης ακινήτων των Βόρειων Προαστίων διαμορφώνονται στα 11,3 ευρώ/τ.μ. από 10,67 ευρώ/τ.μ. που ήταν. Δύσκολη υπόθεση είναι και η ενοικίαση σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας καθώς η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 10,5 ευρώ/τ.μ.

Σημειώνεται δε πως σε ανοδικά επίπεδα κινούνται και οι τιμές ενοικίων ακινήτων στις φθηνότερες περιοχές της Αττικής. Αναλυτικά, οι τιμές των ενοικίων ακινήτων στα Δυτικά Προάστια σήμερα διαμορφώνονται  στα 8,33 ευρώ/τ.μ., ενώ στα Ανατολικά οι τιμές  είναι στα 9 ευρώ/τ.μ.  Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στις τιμές ακινήτων του Πειραιά. Δηλαδή η μέση ζητούμενη τιμή για ενοικίαση ενός σπιτιού είναι αυξημένη κατά 14,3% καθώς διαμορφώνεται στα 10 ευρώ/τ.μ.  από 8,75 ευρώ/τ.μ. που ήταν πριν ένα τρίμηνο.  Εκτός Αττικής, τα πιο φθηνά ενοικίων σπιτιών είναι στο Κιλκίς (με 3,57/τ.μ), στην Πέλλα (με 4,4 ευρώ/τ.μ. ) και  στη Φωκίδα (με 4,64 ευρώ/τ.μ).

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.