Εμπλοκή συνεχίζεται να υπάρχει στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, μετά το νέο αντεβού που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της τρόικας και των Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι πιστωτές εμμένουν στην παράλογη θεωρία τους ότι ο νόμος Κατσέλη αποτελεί το πιο μεγάλο αγκάθι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και υπήρξε πρόοδος σε ορισμένα θέματα, όπως να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπει κάποιος στη ρύθμιση, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ακόμη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να είναι διαλλακτική σε δύο ζητήματα.
Πρώτον στο να ελεγχθεί κατά πόσο έχει γίνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Κατσέλη από δανειολήπτες που κανονικά δεν θα έπρεπε (δεδομένου ότι ο νόμος φτιάχτηκε για πρόσωπα που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όχι για όλους), ενώ ανοιχτή είναι η ελληνική πλευρά και όσο αφορά τη διάρκεια που θα έχει ο νόμος για την προστασία της α’ κατοικίας.
Επίσης, επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια των δανειστών εμφανίστηκαν ικανοποιημένα με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα Υπουργεία.
Κατανόηση Ολάντ
Σήμερα, ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε να ενστερνίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για μπαράζ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση». Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι το θέμα «πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη και να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, πιθανά σε επίπεδο Eurogroup».
Reuters: “Κόκκινη γραμμή” από Τσίπρα
Το πρακτορείο Reuters επικαλείται τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, ωστόσο δεν θα ανεχτεί την απαίτηση για μαζικές κατασχέσεις χιλιάδων πολιτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε τη νέα «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησής του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπαινισσόμενος τις νέες απαιτήσεις των δανειστών, κλιμάκια των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα.
Το Reuters σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό, ώστε να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφέρει το Reuters φαίνεται να συντάσσεται με τον Αλ. Τσίπρα ως προς το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ στην ομιλία του στην ελληνική Βουλή σημείωσε ότι οι κατοικίες των οφειλετών πρέπει να προστατευτούν.