Μέσα στο 2020 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά.
Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τον Μάρτιο αναμένεται να
κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μη δεσμευτικές προσφορές έχουν υποβληθεί από τρεις ομίλους.
Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων της Εθνικής Τράπεζας με βάση την γενικότερη στρατηγική που έχει χαράξει η Τράπεζα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, με βάση την στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας, τα «κόκκινα» δάνεια θα μειωθούν στα πέντε δισ. ευρώ το 2020, από το υψηλό των 22 δισ. ευρώ το 2015, με το σχέδιο για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων να ξεπερνά τα έξι δισ. ευρώ και να περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια.
Αναφερόμενος στην μεγάλη πρόκληση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις 3 δισ. το 2019, υπογραμμίζοντας ότι στα ίδια επίπεδα και παραπάνω θα κυμανθούν οι νέες εκταμιεύσεις και το 2020, χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Επισήμανε ότι έχει αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και έχει ξεκινήσει ζήτηση για νέα δάνεια.
Για το ζήτημα του ΛΕΠΕΤΕ, του λογαριασμού επικουρικής ασφάλισης. εξέφρασε την αισιοδοξία ότι βαίνει προς οριστική επίλυση. Μιλώντας για ζητήματα προσωπικού ανέφερε ότι ολοκληρώνεται, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, η εθελουσία έξοδος που είναι σε εξέλιξη και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια ακόμη ευκαιρία, η τελευταία, για εθελούσια, χωρίς να αναφερθεί στους επιμέρους όρους της.
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στην μεγάλη πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών επισημαίνοντας ότι τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα η τάση είναι η ενίσχυση του συμβουλευτικού ρόλου του φυσικού δικτύου των καταστημάτων των τραπεζών, καθώς η πλειονότητα των συναλλαγών θα γίνεται εκτός καταστημάτων από τα ψηφιακά εναλλακτικά δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης του προσωπικού τους.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ