Μπούρλος: Το ασφαλιστικό σχέδιο χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση στα περισσότερα θέματα και όχι απλά αποσαφήνιση των ρυθμίσεων του, δήλωσε ο εμπειρογνώμων για ασφαλιστικά θέματα, Δημήτρης Μπούρλος, στην εκπομπή του Star «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο κ. Μπούρλος εστίασε την κριτική του σε τρία σημεία: Πρώτον, στις αυξήσεις των εισφορών που είναι υπέρογκες σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αν σε κάποιες από αυτές είναι δικαιολογημένες.
Δεύτερον, στο ότι η αύξηση των εισφορών δεν αντιστοιχίζεται με αύξηση των συντάξεων αυτών που θα τις πληρώσουν. Αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης έχουν αύξηση σύνταξης, αλλά από τα 25 χρόνια ασφάλισης και πάνω οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που έχουν καταβάλει, δήλωσε ο κ. Μπούρλος, τονίζοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει κίνδυνο για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
Τρίτον, είναι λάθος η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, γιατί αυτή προϋποθέτει προετοιμασία πολλών ετών για να λειτουργήσει και επειδή αυτοδεσμεύει τη χώρα στις επιλογές   της.

 

                              Ο κ. Πετράκης 

 

 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, σημείωσε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων έχει ήδη μειωθεί στο 54% από 111% που ήταν το 2011, ενώ πρότεινε να γίνουν οι εξής ρυθμίσεις για να τηρήσει η κυβέρνηση της δέσμευσή της έναντι της Ευρωζώνης για εξοικονόμηση 1,8 δις. ευρώ από το ασφαλιστικό το 2016.
Πρώτον, να υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών (αναφέρθηκε στην κατάργηση των προσλήψεων στο δημόσιο και τις αυξήσεις που θα υπάρξουν με το ενιαίο μισθολόγιο).
Δεύτερον, να μειωθούν οι μελλοντικές συντάξεις και
Τρίτον, να γίνουν κάποιες μειώσεις και στις σημερινές συντάξεις, ώστε να μην πέσει το βάρος μόνο στη μείωση των μελλοντικών συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

                   

                            Ο κ. Μαραβέγιας

 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, είπε ότι η αύξηση των εισφορών είναι αναπόφευκτη, καθώς η Ελλάδα πληρώνει το διπλάσιο ποσοστό του προϋπολογισμού της για τη στήριξη των ταμείων σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Το πρόβλημα, κατά τον κ. Μαραβέγια, με το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι οι αυξημένες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν θα έχουν ανταποδοτικότητα και ότι δεν τις θεωρούν δίκαιες.

Exit mobile version