Ο Χανς Ρούντολφ Χόντελ, πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα από το 2015, χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως ένα φιλόξενο και εξυπηρετικό λαό και απέναντι στους πρόσφυγες σε συνέντευξή στη δημόσια ελβετική ιστοσελίδα swissinfo.ch. Όπως λέει, η Ελβετία βοηθά ήδη και εξετάζει πώς μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό. Θεωρεί επίσης, ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο θέμα του ελληνικού «μαύρου» χρήματος το οποίο βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες.
Ο Ελβετός πρέσβης λέει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στον ελληνικό λαό, διότι είναι άκρως εξυπηρετικός και φιλόξενος. Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν οι ίδιοι πολλά, προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και δεν τους βλέπουν πρωτίστως ως πρόβλημα, αλλά ως ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας, ως φιλοξενούμενους».
Η χώρα του, επισημαίνει, συμμετέχει καταρχάς εμμέσως οικονομικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μέσω των διεθνών οργανισμών και ανήκει, όπως συχνά συμβαίνει, στις χώρες με τις μεγαλύτερες εισφορές, αλλά και με διάφορους άλλους τρόπους άμεσα και πρακτικά.
«Η Ελβετία υποστηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τις ελληνικές αρχές. Είπα πρότινος στον Έλληνα υπουργό μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, ότι η Ελβετία θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε ότι οι Έλληνες το θεωρούν πιο σκόπιμο», προσθέτει ο πρέσβης.
Για το επίμαχο θέμα του ελληνικού «μαύρου» χρήματος που είναι κατατεθειμένο σε τράπεζες της χώρας του ο Ελβετός πρέσβης υπενθυμίζει τη σχετική συμφωνία που έχει γίνει με την Ελλάδα αλλά και την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως θα ισχύσει από το 2017 και η οποία θα αφορά όλη την Ε.Ε., δηλαδή και την Ελλάδα. Υπογραμμίζει δε ότι θα διευκόλυνε την ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών εάν το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφιζε ένα πρόγραμμα εθελοντικής δήλωσης εκ μέρους των καταθετών (voluntary disclosure program), διότι όπως λέει, «αυτό θα βοηθούσε, αν χρειαζόταν, τους Έλληνες πελάτες των τραπεζών μας να τα βρουν με τις ελληνικές αρχές».
Για την υποστήριξη την οποία παρέχει η Γερμανία στην Ελλάδα για τον εντοπισμό ελληνικού «μαύρου» χρήματος στην Ελβετία και με τη βοήθεια δεδομένων από κλεμμένα CD, ο Ελβετός πρέσβης απαντά ότι έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο ελβετικό κοινοβούλιο τροποποίηση του σχετικού νόμου και «μετά την θέση σε ισχύ της νομικής βάσης για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών οι εταίροι της Ελβετίας θα έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον για κλεμμένα δεδομένα, διότι θα τα έχουν αυτόματα στη διάθεσή τους από τα δεδομένα των τραπεζών».
Στο ερώτημα για το ύψος των αφορολόγητων καταθέσεων Ελλήνων, που εικάζεται ότι υπάρχουν στις ελβετικές τράπεζες, ο πρέσβης απαντά ότι «δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές για αδήλωτα χρήματα στην Ελβετία…. Και εκείνο τα οποίο δεν γνωρίζουμε είναι πόσα από αυτά δεν έχουν φορολογηθεί. Το ύψος των αφορολόγητων καταθέσεων θα πρέπει όμως να είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αναφέρουν ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Η εθελοντική αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή μια φορολογική αμνηστία, καθώς επίσης και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλώς θα έφερνε πιο κοντά μια λύση», καταλήγει ο Ελβετός πρέσβης.