Για το μείζον σημασία θέμα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, συζήτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευάγγελο Καλιόση.
Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν ο διευθυντής του ΣΕΒΤ, Βασίλης Ζαφείρης και μέλη του Συνδέσμου, (Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, Γιώργος Πίττας και Γιάννης Γιώτης).
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν: Οι προτάσεις του Κλάδου αναφορικά με την απλοποίηση των διατάξεων για τις νέες επενδύσεις, την εστίαση των επιδοτήσεων στους κλάδους που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και η μείωση των εισφορών υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα.
Ο διευθυντής του ΣΕΒΤ και τα μέλη του ανέφεραν: «Τη αναγκαιότητα δημιουργίας ανεξάρτητου Ενιαίου Φορέα Ελέγχου που θα έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα της χάραξης και συντονισμού των ελέγχων πανελλαδικά στα τρόφιμα. Αλλά και την ανάγκη ο ΕΦΕΤ να αποκτήσει ενεργότερο και ουσιαστικότερο έλεγχο στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της Βαλκανικής, στις οποίες ο έλεγχος παρουσιάζει ελλείψεις και δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης επεσήμανε τις συνέργειες ανάμεσα στο Υπουργείο, τους Έλληνες παραγωγούς αγροτοτροφικών προϊόντων και τη βιομηχανία μεταποίησης των προϊόντων αυτών.
Και συνέχισε προσθέτοντας ότι «Είναι αναγκαίος και ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού προτύπου της χώρας, ούτως ώστε το παραγόμενο προϊόν να διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά με πιστοποιημένη ποιότητα και με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό».
«Τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγροτοδιατροφικά προϊόντα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η παραγωγή με προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας, εστιάζοντας στην ποιοτική παραγωγή και τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε «Στην υποχρέωση συνεργασίας των παραγωγών της μεταποίησης, των ελεγκτικών μηχανισμών και των οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο στην ουσία του αποτελεί αδίκημα εξαπάτησης του καταναλωτή και ταυτόχρονα ζημιώνει το δημόσιο».