Moody’s: Τι σηματοδοτεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ για τις ελληνικές τράπεζες και για την οικονομία

Moody's

Την εκτίμηση πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ ) θα λάβει 3 δισ. ευρώ με 4 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών εκφράζει η Moody’s σε ενημερωτικό σημείωμά της. Με αυτόν τρόπο θα μειωθεί το συνολικό κόστος του ελληνικού Δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και θα σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, συμπλήρωσε ο οίκος. Πάντως το ΤΧΣ έχει επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια νέα κεφάλαια και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η δέσμευση του Ταμείου

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει δεσμευτεί για την πλήρη αποεπένδυση του από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες  μέχρι το τέλος του 2025. Εάν όμως δεν το πετύχει αυτό τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση και τον ESM για τη δημιουργία μιας διάδοχης οντότητας που θα κληρονομήσει αυτές τις επενδύσεις.  Σημειώνεται δε πως το ΤΧΣ θα μπορέσει να εφαρμόσει τη στρατηγική αποεπένδυσης με τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των 4  ελληνικών συστημικών τραπεζών, τα μειωμένα NPEs και τις αυξημένες προβλέψεις για τα NPEs τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις της κερδοφορίας.

Μεταξύ  άλλων η Moody’s αναφέρθηκε και στο story των ελληνικών τραπεζών και του ΤΧΣ. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας 2012-2015, τόνισε ο οίκος.

Για τους στρατηγικούς επενδυτές

Η Moody’s αναφέρεται και στους στρατηγικούς επενδυτές του ΤΧΣ. Όπως επισημαίνει σε σημείωμα του ο οίκος, το  ΤΧΣ αναμένεται να προτιμήσει στρατηγικούς επενδυτές για τα μερίδιά του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι αξιόπιστες υφιστάμενες μετοχές  -που θα μπορούσαν να  συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις νέες προκλήσεις της αγοράς.

 

 

 

Exit mobile version