Ο νέος νόμος για την εξυγίανση των τραπεζών, τον οποίο ψήφισε η ελληνική Βουλή τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, θέτει σε κίνδυνο τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, επειδή τις θέτει σε κατώτερη σειρά διασφάλισης έναντι κρατικών απαιτήσεων σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή εκκαθάρισης, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Investors.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις – ούτε σε αυτές πάνω από τις 100.000 ευρώ. Το ίδιο υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει έως το τέλος του έτος, πριν αρχίσει δηλαδή να ισχύει ο νέος νόμος όσον αφορά το λεγόμενο bail in.
Ο νέος νόμος μεταφέρει στην ελληνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή τραπεζική οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών (Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD). Ο νόμος διαφέρει από τους κανόνες που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο, ως προς το ότι «οι καταθέσεις του ελληνικού κράτους μαζί με όλες τις κρατικές απαιτήσεις» θα υφίστανται ζημιές μόνο αφού υποστούν ζημιές οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, αναφέρει ο Moody’s.
Με την οδηγία BRRD, η εκ των έσω διάσωση των τραπεζών (bail in) μπορεί να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016. Εφόσον το εργαλείο του bail in γίνει διαθέσιμο από το 2016, η υψηλότερη προτεραιότητα των απαιτήσεων του κράτους θα επηρεάζει αρνητικά το ποσοστό ανάκτησης των απαιτήσεων των μεγάλων καταθετών (σ.σ.: άνω των 100.000 ευρώ), σημείωσαν Νώντας Νικολαίδης και ο Μπέρναρντ Χελντ σε έκθεση του οίκου (Credit Outlοok).
Ο νόμος είναι πιστωτικά αρνητικός «για ομολογιούχους και τους μη ασφαλισμένους καταθέτες (σ.σ.: άνω των 100.000 ευρώ), λόγω των ορίων στη χρήση δημοσίου χρήματος για την εξυγίανση των τραπεζών και λόγω του επιμερισμού των βαρών σε όλους τους μη ασφαλισμένους πιστωτές από το επόμενο έτος, αναφέρει ο Moody’s.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών πιθανόν να αυξηθεί σε αρκετά πάνω από το 40% του χαρτοφυλακίου δανείων τους φέτος από 35% στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τον Moody’s.