Moody’s: Γιατί είναι κρίσιμη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 13 Σεπτεμβρίου

οίκος

Κρίσιμος είναι ο επόμενος μήνας για την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου ο οίκος θα αξιολογήσει την οικονομία της χώρας και θα αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα αποκτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Όπως όλα δείχνουν ο οίκος θα ανεβάσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα καθώς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αναβάθμισε το αξιόχρεο των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως ο Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) στην Ελλάδα καθώς στις 15 Μαρτίου 2024 διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Ba1 (ένα επίπεδο χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα) με σταθερές προοπτικές. Ωστόσο σημειώνεται πως οι οίκοι Fitch,  S&P, DBRS και  Scope Ratings έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα κάτι που επιβεβαίωσε και τη σταθερή προοπτική της οικονομίας.

Τι θα σηματοδοτεί η  απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s

Πάντως εάν η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody’s, τότε αυτό αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις ροές επενδυτικών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα από διεθνή funds. Επίσης μια αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας από τη Moody’s εκτιμάται πως θα φέρει περαιτέρω βελτίωση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και από τους υπόλοιπους οίκους. Σημειώνεται δε πως  η DBRS θα αξιολογήσει την οικονομία της Ελλάδας στις 6 Σεπτεμβρίου η S&P  στις 18 Οκτωβρίου και η Fitch στις 22 Νοεμβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα στοιχεία της  πρόσφατης μελέτης της Τράπεζας Ελλάδας για το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας μας έδειξαν πως η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τους οίκους DBRS, S&PFitch και Scope είναι υπεύθυνη σε σημαντικό βαθμό για τη μείωση του spread δηλαδή της διαφοράς μεταξύ της απόδοσης  του 10ετούς ελληνικού ομολόγου Δημοσίου από το αντίστοιχο γερμανικό. Δηλαδή περίπου το 80% της μείωσης του spread οφείλεται στην αναβάθμιση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version