Σε τρόφιμα και έξοδα στέγασης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για θέρμανση, ύδρευση, διαθέτουν κυρίως το εισόδημά τους τα ελληνικά νοικοκυριά. Στο στοιχείο αυτό αποτυπώνεται στην πραγματικότητα η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος στα χρόνια της κρίσης, γεγονός που υποχρέωσε την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών να δαπανούν το όποιο εισόδημα στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών εις βάρος των λοιπών εξόδων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Ευρωπαίοι δαπανούν κατά μέσο όρο για την αγορά τροφίμων το 12,2% των συνολικών δαπανών τους, ενώ η Ελλάδα με το 16,7% βρίσκεται στην 8η υψηλότερη θέση μετά τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Λετονία.
Η μεγαλύτερη δαπάνη για τα ελληνικά νοικοκυριά, το 19,8% για το 2017 ήταν για τη στέγαση. Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια κατευθύνεται το 15,4% των δαπανών με την Ελλάδα να κατέχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. Στις μεταφορές το ποσοστό ανέρχεται στο 13,6%, οι διάφορες άλλες δαπάνες ανέρχονται στο 7,4%, για αλκοολούχα ποτά ξοδεύουμε το 4,9%, για αναψυχή πολιτισμό το 4,6%, για επικοινωνίες το 4,4%, για την Υγεία το 4,4%, για ένδυση- υπόδηση το 3,7%, για οικιακό εξοπλισμό το 2,8% και για εκπαίδευση το 2,1%.
Με πληροφορίες από: Καθημερινή