Μόνιμη επιτροπή για πάταξη αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής

Ρεπορτάζ:  Αργυρώ  Μαυρούλη

 

Την έναρξη τριμερούς εθνικού κοινωνικού διαλόγου με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων με στόχο να θεσμοθετηθούν αλλαγές για  την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το ΣΕΠΕ θα αναλάβει ρόλο συντονισμού της εθνικής καμπάνιας ενάντια στην αδήλωτη εργασία.

Στην Επιτροπή, που για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη βασικό αντικείμενο θα είναι η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση φαινομένων που οδηγούν περίπου 2 εκατομμύρια πολιτών εκτός ασφάλισης.

 Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Απόστολος Καψάλης επισήμανε ότι είναι ανάγκη για πρώτη φορά να συναποφασιστούν τα μέτρα που θα υλοποιηθούν, με στόχο υιοθετηθεί πλέον ασφαλιστική συνείδηση από εργοδότες και εργαζόμενους για να περιοριστεί τόσο η αδήλωτη εργασία, όσο και η ψευδοαπασχόληση.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία με τους Διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων θα προχωρήσουν στη δημιουργία κλιμακίων από εργαζόμενους των ταμείων, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους παράλληλα με τους Επιθεωρητές Εργασίας και την Ειδική Επιτροπή του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «enikonomia.gr», μεταξύ άλλων το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για την απασχόληση ανασφάλιστου εργαζόμενου θα διατηρηθεί, ωστόσο αναμένεται να υιοθετηθεί σταδιακή και προοδευτική κλιμάκωση του με στόχο κυρίως τη δέσμευση του εργοδότη για την διατήρηση της θέσης εργασίας και την καταβολή των απαιτούμενων εισφορών, προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά η καταβολή του προστίμου.

Παράλληλα θα επανεξετασθούν τα πρόστιμα για όσους εργοδότες δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τις μέρες και τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους και δεν τηρούν τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. 

Σημειώνεται ότι μόλις το 25% των προστίμων πληρώνεται άμεσα με έκπτωση της τάξεως του 30% και για τα υπόλοιπα ακολουθείται η διαδικασία του κώδικα εισπράξεων δημοσίων εσόδων, ενισχύοντας κυρίως τη μακρά λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version