Quantcast
Μίχαλος: Άνω των 600 εκατ. ευρώ το κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα το 2016 - enikonomia.gr
share

Μίχαλος: Άνω των 600 εκατ. ευρώ το κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα το 2016

δημοσιεύτηκε:

Στις οικονομικές επιπτώσεις του προσφυγικού για την Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρο του, υπό τον ομώνυμο τίτλο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος επισημαίνει πως, «σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης θα απαιτήσει από την Ελλάδα δαπάνες άνω των 600 εκατ. ευρώ το 2016.

Το ποσό αυτό, που θα επιβαρύνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των εξοικονομήσεων που έχουν στόχο να φέρουν τα μέτρα στο ασφαλιστικό και στη φορολογία».

Στη συνέχεια προσθέτει ότι «οι επιπτώσεις, ωστόσο, δεν περιορίζονται στο δημοσιονομικό επίπεδο.

Ήδη από το 2015 είναι ορατές οι αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και στις οικονομίες των νησιών που δέχονται τις περισσότερες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, όπως η Λέσβος, η Χίος η Κως και η Σάμος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών πρακτόρων αναμένεται σημαντική πτώση στην τουριστική κίνηση το 2016, ενώ μόνο για την Κω οι προκρατήσεις για τη φετινή χρονιά εμφανίζονται μειωμένες κατά 60%».

«Τα πράγματα βεβαίως μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα, με μια ενδεχόμενη αποβολή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν», προειδοποιεί, ακόμα, ο κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι «οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Πέρα από τη δημιουργία εμποδίων στις μετακινήσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, οι περιορισμοί θα έπλητταν άμεσα το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, μέσα από την επαναφορά των ελέγχων και της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων στα σύνορα και της δημιουργίας πρόσθετου κόστους για τις επιχειρήσεις».

Τέλος, ο κ. Μίχαλος υπογραμμίζει πως «ασφαλώς η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα πρόβλημα που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ανέτοιμη και ανίκανη να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια κοινή απειλή.

Αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει τις ευθύνες που αναλογούν στην ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα σαφώς έχει την – ηθική, πάνω από όλα – υποχρέωση να προστατέψει τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που φθάνουν ταλαιπωρημένοι στα σύνορά της.

Παράλληλα, όμως, οφείλει να διαχειριστεί το πρόβλημα με τρόπο που υπηρετεί την εθνική ασφάλεια και διασφαλίζει την κοινωνική και οικονομική ομαλότητα στον τόπο», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.