Σε μια κρίσιμη περίοδο, ο ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καίριος και σημαντικός, πόσο μάλλον όταν έχει εξαγγείλει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιταχυνθούν και θα τηρηθούν με συνέπεια, τόνισε ο Νικόλαος Καραμούζης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. «Διότι μόνο έτσι εδραιώνεται η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, τονώνονται οι ευκαιρίες και διατηρείται η ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΕΤ, οι συνθήκες για τις τράπεζες έχουν βελτιωθεί σημαντικά αλλά απέχουν αρκετά από τον μεγάλο και σημαντικό στόχο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Υπάρχουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις και ο μεγαλύτερος ελέφαντας στο δωμάτιο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ακολουθούν οι συνθήκες ρευστότητας και η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο κοινό, χρησιμοποίησε ένα περσικό ρητό που λέει «καλό είναι να οραματίζεσαι, σημαντικό να προγραμματίζεις, αλλά καλύτερο να υλοποιείς».
Μητσοτάκης: Είμαστε σε πολύ κρίσιμη συγκυρία
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του τόνισε ότι η χώρα διάγει την πιο κρίσιμη συγκυρία καθώς βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, ωστόσο αποδεικνύεται ότι χωλαίνουμε στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Αυτοί που κυβερνούν από το 2015 ψήφισαν μέτρα λιτότητας που κανείς δεν είχε τολμήσει να ζητήσει από ελληνικές κυβερνήσεις, κατήγγειλε, για να συμπληρώσει πως το υπερπλεόνασμα αποτελεί φύλλο συκής για τη σημερινή κυβέρνηση και εξυπηρετεί τον κο Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία, ωστόσο, ναρκοθετεί την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.
Η Ελλάδα βγαίνει χαμένη την τελευταία τριετία καθώς έχασε την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες που υπήρχαν στην ευρωζώνη, όπως για παράδειγμα το φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ά.
Μιλώντας για την τριετία 2015-17, ο κος Μητσοτάκης τόνισε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο η Κύπρος είχε σωρευτική ανάπτυξη 9,3% του ΑΕΠ και η Ελλάδα μόλις 0,9%. Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας το 2014 ήταν 173 δισ. ευρώ και της Ελλάδας 179 δισ. ευρώ. Στα τέλη του 2017, η Πορτογαλία είχε ΑΕΠ 193 δισ. ευρώ και η χώρα μας 177,7 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, το εισόδημα του Πορτογάλου αυξήθηκε κατά 20 δισ. ενώ από τις τσέπες των Ελλήνων αφαιρέθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι η καταστροφή πλούτου της τελευταίας τριετίας ήταν 86 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις τράπεζες, είπε ότι στα τέλη του 2013 το ΤΧΣ είχε περιουσία από τις τράπεζες 23 δισ. ευρώ. Φαινόταν τότε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα έχαναν τα λεφτά τους, ωστόσο η άνοδος των λαϊκιστών στην εξουσία έφερε τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών, την αφαίμαξη των καταθέσεων, σκούπισμα των διαθεσίμων των Φορέων του Δημοσίου και μια ανακεφαλαιοποίηση που δεν χρειαζόταν και υπήρξε αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.
Το ύψος αυτής για το Δημόσιο Ταμείο ήταν 5,4 δισ. ευρώ και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, οδήγησε στο να έχει εξαϋλωθεί σήμερα η συμμετοχή του ΤΧΣ, μόλις στο 1,7 δισ. ευρώ, σημείωσε. «Οι Ελληνες λοιπόν έβαλαν στις τράπεζες 30 δισ. ευρώ και σήμερα έχουν 1,7 δισ. ευρώ. Οι ευθύνες για αυτό δεν έχουν παραγραφεί, θα αναζητηθούν στο ακέραιο, γιατί πρόκειται πρωτίστως για θέμα Δημοκρατίας», τόνισε.
Κατά τον επικεφαλής της ΝΔ, είναι φανερό ότι μόνο στο ΤΧΣ, σε αντίθεση με ΗΠΑ και Ιρλανδία που χειρίστηκαν περιπτώσεις υψηλών κόκκινων δανείων, είχαμε τέτοια καταστροφή και αυτό οφείλεται σε μια ανίκανη κυβέρνηση. Τα λάθη του χθες δείχνουν τι πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον, αν και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να μας οδηγεί στην καταστροφή.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ζήτησε να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα εταιρικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν διαπιστώνεται ότι οι επιχειρηματίες «έχουν λεφτά στο εξωτερικό, ζουν πολυτελώς και αρμενίζουν ανέμελα με τα σκάφη τους στο Αιγαίο». Οι πλειστηριασμοί είναι ένα έσχατο όπλο, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι στους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους, συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τα στελέχη των τραπεζών, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη ρύθμιση για προστασία τους, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Εκανε λόγο για γενικευμένη ρύθμιση για να γυρίσουν πίσω οι καταθέσεις: τόσο από το εξωτερικό όσο και από το «στρώμα». Προτεραιότητα να γυρίσουν εταιρικές καταθέσεις 12 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο εξωτερικό. Στο σημείο αυτό, επειδή το πρόβλημα ρευστότητας είναι τεράστιο, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα 27,2 δισ. ευρώ που περισσεύουν από το τρίτο μνημόνιο: καθώς θα είμαστε σε αυστηρή εποπτεία τα επόμενα χρόνια, ας πάρουμε τα λεφτά που περισσεύουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μέρος 7-8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί το χρέος σε repos. Τα κεφάλαια αυτά θα γύριζαν στο τραπεζικό σύστημα, τονώνοντας τη ρευστότητα.
Ο ίδιος σχολίασε ότι μια Αναπτυξιακή Τράπεζα «δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τι ‘παιχνίδια’ θα εξυπηρετήσει».
Η φορολογία
Στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται η αποκατάσταση εμπιστοσύνης, η οποία θα έρθει από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι σημερινοί κυβερνώντες δεν μπορούν να το κάνουν και αυτό αποδεικνύεται από τις αναιμικές επενδύσεις και την περιορισμένη ανάπτυξη, καθώς και από την υψηλή απόδοση των ομολόγων (αν και στο τελευταίο ευθύνη φέρει και η αναταραχή στην Ιταλία). Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε σε αλλαγή του μίγματος με μείωση φόρων και εισφορών, σε ένα λιτό και ευέλικτο κράτος, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις, πάντα με στόχο να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους τους Ελληνες.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται:
• Σταθερό φορολογικό σύστημα για πέντε χρόνια, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση.
• Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 30% σε δύο χρόνια.
• Ο φόρος των επιχειρήσεων θα πέσει στο 20% από 29% σε μια δεκαετία.
• Στα φυσικά πρόσωπα θα υπάρξει προοδευτική κλίμακα, με πρώτο κλιμάκιο το 9% για εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
• Αμεση μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σε δεύτερη φάση στο 11%.
• Τα 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων προς την εφορία θα ξεκαθαριστούν καθώς πολύ μεγάλο μέρος είναι ανείσπρακτο. Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις με μοντέλο η οφειλή να παγώνει σε δύο μέρη: το ένα να εξυπηρετείται και το άλλο να διευθετείται στο τέλος της περιόδου.
• Εξωδικαστική επίλυση διαφορών.
Πηγή: euro2day