Μητσοτάκης για ευάλωτους: Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα επιδόματα-Τι είπε για το επίδομα ανεργίας

Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν αναμένεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης εντός του 2024 για τους ευάλωτους πολίτες, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Action 24.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω για μια τέτοια πολιτική » είπε ο Μητσοτάκης αναφερόμενος στο εάν θα δοθούν επιπλέον επιδόματα εντός του έτους στους ευάλωτους πολίτες.

Και μίλησε εκτενώς για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. «Προφανώς μια στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών είναι κάποια έκτακτα επιδόματα τα οποία έχουμε δώσει στο παρελθόν. Τα οποία όμως -πρέπει να το πω με ειλικρίνεια-  με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο όλα αυτά γίνονται πιο δύσκολα διότι υπάρχει μια οροφίδα την  οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε: Να δώσω όμως δύο παραδείγματα :Τι σημαίνει στήριξη των ευάλωτων;

Μείωση της ανεργίας:  Από το 17% πέφτουμε κάτω από  το 10% .Οι πιο ευάλωτοι είναι οι άνεργοι .Αυτό το λέγαμε πάντα. Και η καλύτερη κοινωνική πολιτική την οποία μπορούμε να ασκήσουμε είναι  να βρούμε δουλειά σε έναν άνεργο. Μάλιστα χθες επισκέφθηκα ένα ειδικό γραφείο της  ΔΥΠΑ  που έχει εξατομικευμένα προγράμματα για τις πιο ευάλωτα κοινωνικές ομάδες: ανάπηρους, τοξικομανείς, ανθρώπους που έκαναν χρόνο στη φυλακή, τρανς συμπολίτες μας. Και είναι πάρα πολύ συγκινητικό  όταν πηγαίνουμε και βλέπουμε  συμπολίτες  μας που πέρασαν δύσκολα στη ζωή τους  αλλά έχουν διάθεση να αρπάξουν μια δεύτερη ευκαιρία να το κάνουν.

Όταν βλέπει κανείς τοξικομανείς που έκαναν την απεξάρτηση τους και τώρα δουλεύουν στα προγράμματα της ΔΥΠΑ που είναι για 55 έτη και 67 έτη, αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία,  Αυτές είναι οι πραγματικές πολιτικές σήμερα για τους ευάλωτους συμπολίτες .Και σε αυτό θα επιμείνουμε. Διότι τελικά θέλουμε περισσότερη απασχόληση και περισσότερες ευκαιρίες  ειδικά για αυτούς που μπορεί να αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι ».

Για το επίδομα ανεργίας

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο επίδομα ανεργίας. «Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία .Διότι έχουμε βρεθεί αυτή τη στιγμή σε μια αγορά εργασίας που έχει το ανάποδο πρόβλημα από αυτό που είχε πριν από 5 χρόνια. Πριν από 5 χρόνια κάποιοι έψαχναν για δουλειά, τώρα πολλοί εργαζόμενοι έχουν την επιλογή να δουλέψουν και οι εργοδότες και δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Άρα θέλουμε να έχουμε ένα σωστό πλαίσιο κινήτρων το οποίο πρώτο και πάνω από όλα είναι να ενθαρρύνει την εργασία » είπε.

«Εμείς κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση .Κοιτάμε πώς μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις  στην επιδοματική μας πολιτική  πάντα με κοινωνικό πρόσημο  »συμπλήρωσε.  Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να σας πω για το θέμα της αύξησης του επιδόματος ανεργίας είπε μεταξύ άλλων.  «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος ενώ μπορεί να δουλεύει .Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνετε» τόνισε με έμφαση.

Exit mobile version