Για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα λουκέτα που ενδεχομένως θα δούμε όταν ανοίξει η αγορά, μίλησε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκηςσε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.
“Έχουμε διαθέσει πολλά δεκάδες εκατομμύρια για να στηρίξουμε όλη την οικονομία, πρωτίστως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Όταν π.χ. τώρα για τις επιχειρήσεις που με κρατική εντολή είναι κλειστές τον Απρίλιο, δίνουμε ποσά 1.000, 2.000, 4.000 ευρώ, αυτά είναι για τις μικρές επιχειρήσεις και είναι ποσά που κάνουν μια διαφορά. Δεν θα καλύψουν όλο τους τον τζίρο, αλλά είναι ποσά που θα στηρίξουν μια επιχείρηση και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να την κρατήσουν ζωντανή” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε: “Αλλά όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. 11.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές, παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν eshop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους. Αυτά αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται και γι’ αυτά η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον το οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει την τεχνολογία”.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι “επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021. Και αυτό το σχέδιο το οποίο λέμε «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο το οποίο αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζομένους. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες”.
Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης υπογράμμισε: “Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας”.