Quantcast
Μισθωτοί πτυχιούχοι θα επιδοτούνται με ΕΣΠΑ- Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Μισθωτοί πτυχιούχοι θα επιδοτούνται με ΕΣΠΑ- Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Στις 6 Σεπτεμβρίου ανοίγει και πάλι για υποβολή αιτήσεων το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που επιδοτεί πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ποσό έως και 50.000 ευρώ, για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέας ή υφιστάμενης επιχείρησης σχετικής με τις σπουδές τους.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους μόνο ηλεκτρονικά κάνοντας χρήση τυποποιημένου εντύπου στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis), έως τις 11 Οκτωβρίου του 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του συγκεκριμένου, δεύτερου, κύκλου του προγράμματος θα ακολουθήσει και άλλη περίοδος υποβολής αιτήσεων, η οποία θα ξεκινήσει στις 8.11.2017 και θα ολοκληρωθεί στις 13.12.2017. Προηγήθηκε ακόμη μία, η οποία έληξε μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (5.7.2017-9.8.2017) και βέβαια ο πρώτος κύκλος του προγράμματος (8.3.2016-10.5.2016). Στο πλαίσιο αυτού, στις 10 Αυγούστου το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κοινοποίησε ακόμη 1.257 δικαιούχους που πήραν το «πράσινο φως» της ένταξης στη δράση, έπειτα από αύξηση του προϋπολογισμού της.

Για να προχωρήσουν οι επενδύσεις τους θα πρέπει να υποβληθούν οι φάκελοι με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κατηγορία δικαιούχων Α (άνεργοι) το αργότερο έως την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 και για την κατηγορία δικαιούχων Β (αυτοαπασχολούμενοι) το αργότερο έως τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017. Στο μεταξύ, 12.042 επιχειρηματικά σχέδια απορρίφθηκαν λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, λόγω βαθμολογίας ή και προϋπολογισμού κάτω του ορίου. Ταυτόχρονα, 189 σχέδια κρίθηκαν μη επιλέξιμα λόγω μη πλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής.

Μία από τις βασικότερες αλλαγές του προγράμματος σε σχέση με τον πρώτο κύκλο είναι πως εκτός από ανέργους και αυτοαπασχολούμενους αφορά πλέον και σε μισθωτούς πτυχιούχους. Από εκεί και πέρα, ένας δικαιούχος με ατομική επιχείρηση μπορεί να λάβει από 5.000 έως 25.000 ευρώ, 40.000 ευρώ είναι το «ταβάνι» για τα συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων και 50.000 ευρώ για τις συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων.

Ενδεικτικά, στα επαγγέλματα που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα εντάσσονται:

ιατρός, φυσιοθεραπευτής, γυμναστής, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός λειτουργός, δικηγόρος, αρχιτέκτονας, μηχανικός, τοπογράφος, χημικός, γεωπόνος, γεωλόγος, συγγραφέας, ξεναγός, μεταφραστής, καθηγητής, δάσκαλος, ζωγράφος, ηθοποιός, μουσικός κ.λπ.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.