Quantcast
Μηνιαίο κρατικό επίδομα 500 ευρώ σε γονείς και γιαγιάδες: Aυτά είναι τα "μυστικά" που πρέπει να γνωρίζετε για την καταβολή του - enikonomia.gr
share

Μηνιαίο κρατικό επίδομα 500 ευρώ σε γονείς και γιαγιάδες: Aυτά είναι τα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε για την καταβολή του

δημοσιεύτηκε:

Μηνιαίο επίδομα ύψους 300 ευρώ ή 500 ευρώ θα λάβουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα  “Νταντάδες της γειτονιάς”.

Το παραπάνω ποσό δίνεται  σε γονείς που έχουν μικρά παιδιά και βρέφη έτσι ώστε να πληρώσουν την νταντά που θα προσλάβουν στο πλαίσιο του προγράμματος.  Διευκρινίζεται πως  500 ευρώ μηνιαίως δίνονται σε γονείς που εργάζονται με πλήρη απασχόληση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενοι  ενώ 300 ευρώ μηνιαίως δίνονται σε γονείς που εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ή είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο θετικών δράσεων συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων (δηλαδή, κατά την έννοια του άρθρου 40 του ν. 4837/2021, παιδιών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών) από πιστοποιημένους επιμελητές/επιμελήτριες.

Στόχος της δράσης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γονέων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η διευκόλυνση αναζήτησης εργασίας, η μείωση της ανεργίας των επαγγελματιών του χώρου της προσχολικής αγωγής, η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, κυρίως γυναικών με πολυετή αποδεδειγμένη εμπειρία στο τομέα της φύλαξης τέκνων και η ενεργοποίηση εν δυνάμει παρόχων. Παράλληλα επισημαίνεται πως το  πρόγραμμα αυτό  εφαρμόζεται πιλοτικά στους παρακάτω  δήμους της Ελλάδας:

 

Τι ισχύει για τις γιαγιάδες

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν και οι γιαγιάδες. Δηλαδή οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ακόμα και τη γιαγιά του παιδιού ως νταντά με  την προϋπόθεση ότι  αυτές  εγγράφονται στο Μητρώο Επιμελητών/τριών και ολοκληρώνουν την απαιτούμενη διαδικτυακή εκπαίδευση αλλά θα πρέπει να κατέχουν και τουλάχιστον τίτλο σπουδών υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Για να  χορηγηθεί το επίδομα στη γιαγιά θα  πρέπει  αυτή να εγγραφεί ως πάροχος υπηρεσιών φροντίδας στην πλατφόρμα του προγράμματος. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την καταχώριση των στοιχείων της και την αποδοχή των όρων συμμετοχής.  Το ποσό  του επιδόματος των 500 ευρώ καταβάλλεται ως επιδότηση για τις υπηρεσίες φροντίδας, και δεν αποδίδεται απευθείας στη γιαγιά, αλλά στους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια πληρώνουν το ποσό στην επιλεγμένη «νταντά».

Οι αιτήσεις 

Ο δικαιούχος θα υποβάλλει αποκλειστικά ηλεκτρονικά την πρόταση μέσω του ΟΠΣ. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται να διαθέτουν ατομικό λογαριασμό χρήστη (αναγνωριστικό και συνθηματικό) για την πρόσβαση στο ΟΠΣ:

  • τα στελέχη του Δικαιούχου που έχουν την ευθύνη για συμπλήρωση δελτίων και
  • ο νόμιμος εκπρόσωπος του Δικαιούχου για την υποβολή της πρότασης, ή άλλος χρήστης του συστήματος που έχει εξουσιοδοτηθεί για την υποβολή. Οδηγίες για απόκτηση λογαριασμού χρήστη στο ΟΠΣ βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr (Εγγραφή Χρήστη Δικαιούχου). Εάν ο Δικαιούχος δεν διαθέτει ήδη «κωδικό Φορέα» στο ΟΠΣ από την περίοδο 2014-2020, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για κωδικό φορέα σύμφωνα με τις οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr, πριν την υποβολή της πρότασης.
  • Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr έως αποκλειστικά την 30 Σεπτεμβρίου του  2024 (ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων), ώρα 23:59, από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δικαιούχου.
  • Ο Δικαιούχος μετά την επιτυχή υποβολή της πρότασης ενημερώνεται σχετικά μέσω του ΟΠΣ.

Ερωτήσεις και απαντήσεις 

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα  ntantades.gov.gr ένας χρήσιμος οδηγός  με ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα. Αναλυτικά:

1.Ποιοι έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Επιμελητών/τριών;

Δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Επιμελητών/τριών έχουν τα άτομα

  • που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,
  • είναι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, και
  •  πληρούν τις προϋποθέσεις της υπ’ αριθμ: 41866/24-04-2023 Τροποποίησης της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς υποψήφιους/ες Επιμελητές/τριες που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Έργου ntantades.gov.gr.

2.Πώς μπορώ να εγγραφώ στο Μητρώο Επιμελητών/τριών;

Για την εγγραφή σας στο Μητρώο, θα μεταβείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση ntantades.gov.gr «Εγγραφή στο μητρώο επιμελητών (επιμελητή/τρια)» και με τη χρήση των κωδικών σας taxisnet  θα υποβάλλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας. Εκεί υπάρχουν και αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή της αίτησης.

 3.Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλλω αίτηση για την εγγραφή μου στο Μητρώο Επιμελητών/τριών;
Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων είναι ενεργή έως 30/09/2024.

4.Οι επιμελητές/τριες, σε πόσα παιδιά επιτρέπεται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ίδιο τόπο και χρόνο;

Κάθε Επιμελητής/τρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο:

α) μέχρι του αριθμού των τριών (3) παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο (2) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα (1) παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους,

β) μέχρι του αριθμού των δύο (2) παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους.

Επισημαίνεται ότι, στις παραπάνω προϋποθέσεις συμπεριλαμβάνονται και τα δικά σας παιδιά εφόσον είναι έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.