Quantcast
Μηλαπίδης: Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι και θα παραμείνει το κλειδί για την εργασία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης - enikonomia.gr
share

Μηλαπίδης: Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι και θα παραμείνει το κλειδί για την εργασία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

δημοσιεύτηκε:

Ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης συμμετείχε στο ετήσιο HR Forum, με θέμα «Humanizing AI in workplace» που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναμένεται να αλλάξει την ανθρώπινη σκέψη, γνώση, αντίληψη, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια, θα αλλάξει και την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας ενώ, υπογράμμισε επίσης τις προκλήσεις που δημιουργεί για το παραδοσιακό μοντέλο της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, αφού μέχρι πρόσφατα η εκμάθηση μιας δεξιότητας εξασφάλιζε εργασία έως τη συνταξιοδότησή.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας, η Τεχνητή Νοημοσύνη εγείρει, σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εργασίας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διατήρηση των ανθρώπινων αξιών σε έναν όλο και πιο αυτοματοποιημένο κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον Κανονισμό AI ACT της ΕΕ,  το πρώτο παγκοσμίως κανονιστικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη που επιζητά να εξισορροπήσει ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ιδιωτικότητα και η ελευθερία, με την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και υποστήριξη των εταιρειών που αναπτύσσονται αλματωδώς στην Ευρώπη.

«Στο Υπουργείο Εργασίας επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στη γενικότερη αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν όλα τα εφόδια για να ευδοκιμήσουν σ’ αυτό το νέο περιβάλλον. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις, επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο» επεσήμανε ο κ. Μηλαπίδης.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι και θα παραμείνει το κλειδί για την εργασία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δε χρειάζεται φόβος αλλά θάρρος και παρρησία.  Καθήκον των κοινωνιών, των κυβερνήσεων και όλων των πολιτών ανά την υφήλιο είναι να κατανοήσουν τις αλλαγές, ώστε να τις συμφιλιώσουν με τις αξίες, τις δομές και τα κοινωνικά συμβόλαια.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία να δοθεί  προτεραιότητα στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ηθική κατά την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης καθώς η ηθική διάσταση της διαδικασίας λήψης απόφασης όχι απλά δεν πρέπει να υπονομευθεί, αλλά είναι σημαντικότερο από ποτέ να ενισχυθεί και να παραμείνει στα χέρια του ανθρώπου.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αναγγέλλει έναν κόσμο όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με τρεις κυρίως τρόπους: από τον άνθρωπο , από τη μηχανή και από τη συνεργασία ανθρώπου και μηχανής. Μια αλλαγή που δεν είναι εγγενώς απειλητική, ούτε εγγενώς λυτρωτική αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.