Αύριο, Τρίτη, 5 Νοεμβρίου θα γίνει η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας επί νέας νομοθετικής δέσμης μέτρων για τον ΦΠΑ.
Μάλιστα όπως όλα δείχνουν θα ενσωματωθούν νέες τροποποιήσεις της οδηγίας της ΕΕ (2006/112/ΕΚ) στις εθνικές νομοθεσίες, με βάση τις οποίες θα αλλάξει το καθεστώς του ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2025 το τοπίο για τις δραστηριότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην Ελλάδα.
Αναλυτικά τα μέτρα απλούστευσης για τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα πρέπει ναείναι τα εξής:
- Ορισμός των “μικρών” επιχειρήσεων θα είναι αυτών των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Ένωσης στην ενιαία αγορά δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.
- Το όριο του ετήσιου κύκλου εργασιών που απαιτείται για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ θα μπορούν να καθορίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
- Θα δίνεται και η δυνατότητα εξαιρέσεων για επιχειρήσεις για κράτη μέλη με βάση το ιδιαίτερο οικονομικό και νομικό τους πλαίσιο.
- Η απαλλαγή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιλέξιμες επιχειρήσεις της ΕΕ, είτε είναι εγκατεστημένες είτε όχι στο κράτος μέλος όπου πραγματοποιούν παραδόσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Τα οφέλη
Μια μικρή επιχείρηση για να επωφεληθεί της εξαίρεσης σε κράτος -μέλος της ΕΕ όπου δεν είναι εγκατεστημένη- θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
(i) ο ετήσιος κύκλος εργασιών της σε αυτό το κράτος μέλος θα πρέπει να είναι χαμηλότερος από το όριο εξαίρεσης που ισχύει εκεί
(ii) ο συνολικός κύκλος εργασιών της στην ενιαία αγορά (ετήσιος κύκλος εργασιών της Ένωσης) δεν θα πρέπει να είναι άνω των 100.000 ευρώ.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο ECOFIN ως προς αυτό, τότε θα πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δημοσιεύσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024τις εν λόγω διατάξεις, προκειμένου να ισχύσουν οι αλλαγές που προβλέπει η Οδηγία από την 1η Ιανουαρίου 2025.