Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην αγορά και την οικονομία η πανδημία του κορονοϊού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών από την πανδημία που έχει πλήξει και την χώρα μας, για να ενισχυθούν επιπλέον κλάδοι της οικονομίας που πλήττονται βάναυσα.
Υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες από συναδέλφους μας και συγκεκριμένα από τα τουριστικά αλλά και τα ασφαλιστικά γραφεία ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοίνωσαν σήμερα οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης.
Ακόμη τα μέτρα για τα ενοίκια που δεν θα καταβάλουν εξ ολοκλήρου οι επιχειρήσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν είναι επαρκή, ενώ ούτε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπάρχουν διευκρινήσεις για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα τους καταβληθούν από τους ενοικιαστές αν θα τους καταβληθούν από το Δημόσιο. Σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση που διαβιούμε, θα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Πολιτείας οριζόντια μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, αλλά και γι αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου εξ αιτίας έλλειψης καταναλωτικού κοινού και πελατών.
Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει γενναία μέτρα που θα αφορούν τόσο στις τράπεζες και στις πρακτικές τους, όσο και στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, προκειμένου να μην υπάρξουν ζητήματα διακοπής παροχής σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται καθημερινή παρακολούθηση της αγοράς και των συνεπειών που προκαλεί ο κορονοϊός, ώστε τα μέτρα να αναπροσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.
Η επιμελητηριακή κοινότητα μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μέλη της θα δώσει τη μάχη της, τόσο για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού σεβόμενη πλήρως της οδηγίες των ειδικών και της πολιτείας, όσο και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών με προτάσεις προς την Πολιτεία, αλλά και προς τις ίδιες τις επιχειρήσεις κυρίως σε ότι αφορά την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Προτεραιότητα για όλους οφείλει να είναι η προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των συνεργατών, των πελατών και των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό εξυπακούεται η συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν οριστεί για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για την τακτική απολύμανση των επιφανειών, για τον επαρκή αερισμό των χώρων εργασίας, για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας και την παροχή των απαραίτητων υλικών, τοποθέτηση αντισηπτικών σε κοινόχρηστους χώρους κ.ά.
Χρήσιμο εργαλείο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, είναι η απομακρυσμένη εργασία. Μέσα από την εξασφάλιση των κατάλληλων προσβάσεων, η πρακτική αυτή επιτρέπει τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιορίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μετακίνηση και φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο. Απαραίτητο είναι, επίσης, να αξιοποιηθούν και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εξυπηρέτησης πελατών χωρίς φυσική παρουσία, όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι εφαρμογές και η τηλεφωνική εξυπηρέτηση.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα έχουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνίας, οι οποίες οφείλουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ανάγκη για εργασία από το σπίτι και εργαλεία ηλεκτρονικού επιχειρείν, με διεύρυνση των δυνατοτήτων και της χωρητικότητας των δικτύων τους, αλλά και με δράσεις, όπως η παροχή δωρεάν δεδομένων και χρόνων ομιλίας, αδειών χρήσης συστημάτων τηλεδιάσκεψης, λογισμικού ασφαλείας, κ.ά. για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.
Η κρίση που βιώνουν σήμερα κράτη, πολίτες και επιχειρήσεις είναι πρωτοφανής και δυστυχώς η διάρκειά της δεν μπορεί να προβλεφθεί. Τώρα είναι η στιγμή που οφείλουμε όλοι να δείξουμε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, προκειμένου να αντέξει το σύστημα υγείας και να ξεπεραστεί η πανδημία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στην οικονομία, στην απασχόληση και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών».