Μηδενική περίοδο χάριτος δίνουν οι Βρυξέλλες στη νέα Κυβέρνηση

Του Τάσου Δασόπουλου

  

 Μηδενική περίοδο χάριτος θα έχει η νέα Κυβέρνηση αν θέλει να αποφύγει το ατύχημα για την Ελλάδα αφού η ευρωπαϊκή ατζέντα τις επόμενες απαιτεί γρήγορες και σαφείς αποφάσεις.

 Στο Eurogroup της Δευτέρας είναι πλέον βέβαιο οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να δώσουν ολιγοήμερη διορία μέχρι και την Σύνοδο κορυφής στις 12-13 Φεβρουαρίου. Τότε ο νέος Πρωθυπουργός – ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του στις 4 Φεβρουαρίου αν όλα πάνε καλά – θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση του σχετικά με ελληνικό μνημόνιο. Αν δηλαδή επιθυμεί και πότε να συνεχιστεί να συνεχίσει την αξιολόγηση ή αν έχει άλλα σχέδια.

 Στο μεταξύ όμως ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ως απερχόμενος υπουργός οικονομικών θα έχει τον άχαρο ρόλο να μεταφέρει στο νέο Κυβερνητικό επιτελείο την προτροπή του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ζώνης Ευρώ για αίτημα νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος μαζί βέβαια με συστάσεις για άμεσα μέτρα που θα επαναφέρουν τον προϋπολογισμό εντός τροχιάς

 Η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα θα είναι περίπου 20 μέρες αργότερα στις 16 του επομένου μήνα . Τότε ο νέος υπουργός οικονομικών θα πρέπει να αναλύσει στους συναδέλφους του τις αποφάσεις της ελληνικής πλευράς σε ότι αφορά το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις της χώρας .

 Το κακό είναι ότι μετά από πέντε χρόνια μνημονίου μια νέα ελληνική Κυβέρνηση θα κληθεί μάλλον να διαλέξει και πάλι αν θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο δάνειο και ένα τρίτο μνημόνιο ή την «χρηματοδοτική» αυτονόμηση της χώρας ,

 Οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα εμμένουν στις θέσεις τους για ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του μνημονίου . Στην παρούσα φάση , έχουν εντοπίσει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας λόγω των εκλογών και σύντομα αναμένεται να ζητήσουν και επίσημα διορθωτικές κινήσεις .

 Εκτός από την απόκλιση στον τακτικό προϋπολογισμό του 2014 με σημείο αναφοράς το ραγδαία αυξανόμενο υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία . Είναι αλήθεια ότι περισσότερο από τα μισά από τα 73,7 δις ευρώ που συγκεντρώθηκαν στο τέλος του 2014 είναι ανεπίδεκτα είσπραξης Αφορούν κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν την λειτουργία τους ή πτώχευσαν. Το μελανό σημείο είναι ότι μέσα στους 12 μήνες του 2014 το ποσό αυξήθηκε κατά 13,7 δις ευρώ από τα 60 δις που ήταν στο τέλος του 2013 . ¨Όλα αυτά σε μια χρονιά που η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει ότι θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο από αυτό του 2013 . Αν μη τι άλλο η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

 Την ίδια ώρα επενδύσεις ύψους περίπου 10 δις ευρώ ( 5,5 δις ευρώ από αποκρατικοποίησης και 4,5 δις ευρώ από συγχρηματοδοτούμενα έργα ) παραμένουν «παγωμένες» επηρεάζοντας το στόχο για ανάπτυξη στο 2,9% στο τέλος του χρόνου .

 Τέλος τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα παρά το μήνα του μέλιτος που έφεραν οι αποφάσεις Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση παραμένουν ακόμη απαγορευτικά για δανεισμό από τις αγορές τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα . Μέχρι το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα πρέπει να εξυπηρετήσει μόνο για το χρέος της τοκοχρεωλύσια 22,5 δις ευρώ κάτι που προς στιγμή δεν φαίνεται εύκολο .

 

 

Exit mobile version