Μετρητά: Νέα δεδομένα στις συναλλαγές

μετρητά

Προς σταδιακή κατάργηση οδεύει η χρήση των μετρητών στις συναλλαγές με τα νέα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Kάποια από αυτά τα μέτρα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρόστιμο για συναλλαγές από 500 ευρώ και άνω με τη χρήση μετρητών

“Τσουχτερό” πρόστιμο για συναλλαγές από 500 ευρώ και άνω που θα γίνονται με τη χρήση μετρητών θα πληρώνουν οι παραβάτες, όπως αναφέρει η νέα διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Το πρόστιμο αυτό θα ισούται με το διπλάσιο του ποσού που πληρώθηκε με μετρητά.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν κάποιος αγοράσει ένα αγαθό αξίας 800 ευρώ και η καταβολή του γίνει με μετρητά, τότε ο παραβάτης θα πληρώσει ως πρόστιμο το διπλάσιο της τιμής του. Δηλαδή το ποσό θα είναι στα 1.600 ευρώ.

IRIS: Η επέκταση του συστήματος άμεσων πληρωμών

Επεκτείνεται η χρήση του συστήματος άμεσων πληρωμών, IRIS και στις συναλλαγές με τους  ελεύθερους επαγγελματίες  ύστερα από τους πολίτες .Υπενθυμίζεται δε πως μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους με το IRIS. Εάν οι παραπάνω δεν το κάνουν, τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται δε πως το σύστημα IRIS δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν συναλλαγές 500 ευρώ σε ημερήσια βάση χωρίς να έχουν κάποια χρέωση προμήθειας από τις τράπεζες. Επίσης μέσω του IRIS:

H υποχρεωτικότητα της δυνατότητας πληρωμής με POS στα ταξί

Πλέον οι οδηγοί των ταξί είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στον όχημα τους ειδική σήμανση για την υποχρεωτικότητα της δυνατότητας πληρωμής με POS. Ουσιαστικά η σήμανση αυτή είναι ένα  ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο αναρτάται στο παράθυρο πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος και αναφέρει σε ελληνικά και αγγλικά τα εξής πως “ο οδηγός υποχρεούται να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής αλλά και να δέχεται πληρωμή με κάρτα”. Εάν οι παραπάνω δεν το κάνουν τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

 

 

Exit mobile version