Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 2.500 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών θα περάσουν από το… κόσκινο της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Αρχής για το 2023.

Επίσης στο… μάτι του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα βρεθούν και ανοιχτές υποθέσεις του 2017 που αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με τους φορολογουμένους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της εφορίας και οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα με την εφημερίδα “TA NΕΑ”, στους συμβολαιογράφους και στους υποθηκοφύλακες οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα οι εφοριακοί θα ερευνήσουν εάν για τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια, είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό  ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου που πιστοποιεί ότι το ίδιο  ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις , έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος για τα 5 προηγούμενα έτη. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις  τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Οι  υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο

Με τις υποθέσεις  του έτους 2017 που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου να βρίσκονται υψηλά στη λίστα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει βάλει στο “μάτι”:

1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν σε ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.

2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας.

3.  Υποθέσεις φορολογίας  μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου

4.  Υποθέσεις  φορολογίας κληρονομιών -δωρεών -γονικών παροχών στις οποίες  περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες  και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).

5.Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

6.Κληρονομιές

Στις κληρονομιές ο ελεγκτικός μηχανισμός εστιάζει στις υποθέσεις στις οποίες υπήρξε απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς επειδή η τιμή του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια την έχει ο δικαιούχος. Επίσης χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα  από τα δύο πρώτα  τέκνα και κατά 15.000  ευρώ  για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.