Διευκρινίσεις για τη λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σήμερα έχουμε το DEMO του νέου συστήματος για να δούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά. Σε αυτό το DEMO είναι οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων, οι χειριστές του συστήματος που θα λαμβάνουν νέες αιτήσεις, είναι κάποιοι δικηγόροι που έχουν εμπειρία στο πεδίο και η διοίκηση του Κτηματολογίου και εμείς. Προφανώς οι άνθρωποι και εμείς σαν ομάδα στο υπουργείο θα δουλέψουμε και όλη την επόμενη εβδομάδα ώστε να δούμε τις τελικές αλλαγές», είπε ο κ. Κυρανάκης για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων.
Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μεταβιβάσεις ακινήτων να αρχίσουν να γίνονται ηλεκτρονικά στις 2 Ιανουαρίου 2024 που θα είναι εργάσιμη ημέρα και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2024 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. «Ο συμβολαιογράφος που είναι από την Μακεδονία, Θεσσαλία, Ιωάννινα μπορεί να υποβάλει το συμβόλαιο το ψηφιακό, στον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης το οποίο υπάρχει στον gov.gr. Αυτό ισχύει για όλα τα μέρη όπου δεν απέχουν οι συμβολαιογράφοι από τα καθήκοντα τους», είπε.
Ανέφερε επίσης πως «θα μεταγράφεται το ακίνητο εφόσον είναι κτηματογραφημένο και δεν υπάρχει προηγούμενη πράξη εκκρεμότητας σε μια εργάσιμη ημέρα. Το ξέρω ότι υπάρχει δυσπιστία και ότι ακούγεται δύσκολο όλο αυτό. Απλά εάν δει κανείς τις εσωτερικές διαδικασίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα και θα υπάρχουν μεταβατικά μέχρι να αγκαλιαστεί το σύστημα της ψηφιακής μεταβίβασης- θα δει ότι πάρα πολλά βήματα γραφειοκρατικά, εσωτερικά, έγχαρτα που καταργούμε οδηγούν σε πολύ ταχύτερη διαδικασία. Εμάς η δική μας πολιτική για την 1η εργάσιμη ημέρα βασίζεται στην εξής στρατηγική “ότι εάν δε τελειώνεις τις εκκρεμότητες σε μια ημέρα τότε μαζεύεται η “ντάνα” του αρχείου των εγγράφων. Άρα εάν δεν τελειώνεις σε μία εργάσιμη ημέρα, τότε την επόμενη θα έχεις περισσότερες εκκρεμότητες, την μεθεπόμενη θα έχεις και προηγούμενες κλπ. Και έτσι έχουμε καταλήξει να έχουμε 150 χιλιάδες εκκρεμότητες. Άρα πρέπει από εδώ και πέρα να τραβήξουμε μια γραμμή: όχι στο έγχαρτο και όσοι υποβάλλουν ψηφιακά θα τελειώνουν γρήγορα».
Με το νέο έτος όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται υπόθεση 24ώρων με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, γλιτώνοντας τους πολίτες από ουρές, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία ημερών, είπε μεταξύ άλλων.
Τι ισχύει για την αποχή των συμβολαιογράφων
Στην συνέχεια ρωτήθηκε πότε θα αρχίσει η ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων στην Αττική. « Στις 8 Ιανουαρίου 2024 υπάρχει μια γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων», απάντησε και μίλησε για την αποχή τους. «Σε κάποιες περιοχές έχει σταματήσει η αποχή, άρα εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα συμβόλαιά τους από 1/1/2024 . Στην Αθήνα, όποιος ζητάει εξαίρεση για το συμβόλαιό του την παίρνει. Ο Σύλλογος δίνει εξαίρεση. Έχουν υποβληθεί περίπου 500 αιτήματα και έχουν δοθεί για όλα εγκρίσεις ανεξαιρέτως.
Άρα αυτή η αποχή δεν ξέρω εάν είναι όντως η αποχή ή εάν γίνεται για συνδικαλιστικούς λόγους εσωτερικούς. Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους καλοπροαίρετους συμβολαιογράφους τους οποίους εγώ θεωρώ άξιους επαγγελματίες και ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται προς το συμφέρον τους. Διότι ταχύτερες αλλαγές σημαίνει πιο πολλά συμβόλαια άρα και περισσότερα έσοδα για εκείνους και σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη, ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τη δουλειά τους και ασφάλεια δικαίου. Από την 1/1/2024 στις αγοραπωλησίες θα υπάρχει η δυνατότητα να μην γίνεται τίποτα έγχαρτα. Η μόνη παρουσία που θα χρειάζεται είναι η παρουσία των συμβαλλομένων στο γραφείο του συμβολαιογράφου ώστε να διαπιστώνει ο συμβολαιογράφος ότι όντως είναι ο ενδιαφερόμενος που πατά κλικ και δεν εκβιάζεται και ότι δεν είναι σε κατάσταση μέθης».