Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έρχεται ο e-φάκελος- Η λειτουργία του και τα οφέλη για τους πολίτες - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έρχεται ο e-φάκελος- Η λειτουργία του και τα οφέλη για τους πολίτες

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς έρχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης,  για να βάλει οριστικό τέλος στο «χαρτοβασίλειο» και στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων.

Η παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Φακέλου αναμένεται να γίνει από την κυβέρνηση πριν από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, δηλαδή πριν από τις  9 Απριλίου, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα εντός του έτους.

Η λειτουργία

Ο φάκελος αυτός θα λειτουργεί στο gov.gr–Ε.Ψ.Π. και σε αυτόν θα εμπεριέχονται όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα στη σύνταξη των συμβολαίου για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ). Τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά θα συλλέγονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι.

Δηλαδή ο συμβολαιογράφος που θα συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου θα πρέπει να επισκεφτεί  την σχετική  ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης και να υποβάλει αίτημα σε κάθε φορέα χωριστά για την ηλεκτρονική χορήγηση των απαραίτητων πιστοποιητικών και εγγράφων.

Ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος δύναται:

  • να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο,
  • να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών και
  • να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, επέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.
  • Τα έγγραφα που εκδίδονται ή εξάγονται από τους φορείς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επέχουν θέση πρωτοτύπου εγγράφου και προσαρτώνται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο χωρίς άλλες διατυπώσεις.

Με τον τρόπο αυτόν οι υποψήφιοι αγοραστές και πωλητές δεν θα χρειάζεται να αναζητήσουν τα  απαιτούμενα δικαιολογητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι δράσεις

Ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου» θα  συνοδεύεται με τις παρακάτω δράσεις:

  • Διασύνδεση του συστήματος e-Άδειες με άλλα συστήματα (ΕΦΚΑ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΔΕΔΔΗΕ, Δασική Υπηρεσία και ΔΕΣΦΑ).
  • Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιθεώρησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Κατάργηση της κοινοποίησης της επιφάνειας του κτιρίου στον ΔΕΔΔΗΕ και ολοκλήρωση της ενοποίησης του συστήματος δήλωσης τετραγωνικών μέτρων στους δήμους.
  • Λειτουργία πλατφόρμας για την απόκτηση άδειας κατασκευής.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.