Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έρχεται διάταξη που θα βάζει τέλος στις αγοραπωλησίες με μετρητά -Τι θα αλλάξει σύμφωνα με την ΑΑΔΕ

ακίνητα

Έρχεται διάταξη σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται να γίνεται η μεταβίβαση ενός ακινήτου με μετρητά. Τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτεί το πλαίσιο για τις αγοραπωλησίες με μετρητά, όπως επεσήμανε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο Action 24. «Εργαζόμαστε στη σύνταξη διατάξεων για την απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα είναι νόμιμος λόγος εξόφλησης ενός ακινήτου, τα μετρητά», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.

Υπενθύμισε δε πως μέσα στην τελευταία διετία, ακίνητα αξίας 3,5 δισ. ευρώ αποκτήθηκαν εν μέρη ή εξολοκλήρου με μετρητά. «Δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι αυτά τα μετρητά είναι παράνομα.  Όμως αυτά θα πρέπει να περνάνε από το τραπεζικό σύστημα για να μπορούμε να βλέπουμε το ίχνος των χρημάτων αυτών. Νομίζω, συμφωνούμε πως το κυριότερο μέσο φοροδιαφυγής αυτή τη στιγμή είναι τα μετρητά. Άρα η χρήση τους θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν τα συμβόλαια δεν θα έχουν ως νόμιμο λόγο εξόφλησης τα μετρητά. Δεν είναι τα αφανή μετρητά και αυτά τα ξέρουμε υπάρχουν αλλά αυτά δεν εντοπίζονται… αυτά που δίνονται κάτω από το τραπέζι. Είναι συναλλαγές που καταγράφονται στο σύστημα. Δεν είναι τα εκτός που είναι πλήρως παράνομα αλλά  είναι τα εντός συμβολαίου στα οποία ο  συμβολαιογράφος γράφει ότι καταβλήθηκαν εκτός του γραφείου του, ότι  δηλαδή  οι συμβαλλόμενοι δήλωσαν, για παράδειγμα,  ότι εξόφλησαν με 100 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αυτό δεν θα μπορεί να γράφεται πλέον, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να περνάνε από το τραπεζικό σύστημα»,  σημείωσε.

Για τα συμβόλαια

«Τα χρήματα που γράφανε στα συμβόλαια αυτών των ακινήτων είναι τα λεγόμενα εμφανή. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια διασταύρωση για να δούμε εάν όλες αυτές οι συναλλαγές δικαιολογούνται. Μιλάμε για τα λεγόμενα εμφανή μετρητά», πρόσθεσε και ανέφερε πως την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί  80.000 – 85.000 τέτοιου είδους  συναλλαγές.  «Δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι έχουμε να κάνουμε με φοροδιαφυγάδες. Απλώς  έχει  πολύ  ενδιαφέρον να δούμε από πού έχουν βρεθεί αυτά τα χρήματα»,  είπε.

Exit mobile version