Μετά τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές ο νέος αναπτυξιακός

Σε νέους σχεδιασμούς προχωράει το υπουργείο Οικονομίας στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού συνδυάζοντας το νέο ΕΣΠΑ, προσαρμοσμένο στον νέο αναπτυξιακό νόμο. “Στην πράξη, συνδέουμε τα διάσπαρτα χρηματοδοτικά εργαλεία κάτω από κοινές αναπτυξιακές στοχεύσεις, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, όσο κι αν ακούγεται (και θα έπρεπε να είναι) αυτονόητο”.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο NEWS247 ενώ επανέλαβε ότι “η ταχεία αύξηση της απασχόλησης, με την δημιουργία σταθερών, βιώσιμων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020”.

Όπως είπε, η αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης δεν νοείται χωρίς το νέο, επιστημονικά καταρτισμένο, ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν θεσπιστεί κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθεί επιπλέον 10% επιχορήγηση στα επιχειρηματικά σχέδια που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Αναλύοντας την φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει πως βασική προτεραιότητα αποτελεί η κινητοποίηση επιπρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε ένα νέο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο που θα βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ, όπως σημειώνει, όλα τα νέα προγράμματα επικεντρώνονται στην εισαγωγή της κουλτούρας ανάπτυξης σχημάτων κοινωνικής οικονομίας.

Το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει στοχευμένες χρηματοδοτήσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, υποστηρίζει ο υφυπουργός Οικονομίας, ενώ υπενθύμισε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση δομών και μηχανισμών στήριξης της μικρομεσαίας νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

 

Exit mobile version