«Μέρος της δόση του ΔΝΤ θα αποπληρωθεί από τα 2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ»

Στη στήριξη της ΕΚΤ υπολογίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Μαρτίου, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως η κυβέρνηση υπολογίζει στην επιστροφή περίπου 2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ – πρόκειται για κέρδη της Ελλάδας από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – προκειμένου να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, αναφέρει στο Bloomberg.

“Αυτά τα χρήματα μπορεί να τα πάρει το ΔΝΤ ως μερική αποπληρωμή. Σας δίνω παραδείγματα, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Αυτά τα χρήματα μας τα χρωστάνε, είναι δικά μας χρήματα” τονίζει στο Bloomberg.

Ενδεικτικό της ασφυξίας που αντιμετώπισε η κυβέρνηση είναι ότι πάνω από 20 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες από τις αρχές Δεκεμβρίου. Από αυτά, 700 εκατομμύρια επέστρεψαν την ημέρα της συμφωνίας με τους εταίρους αναφέρει ο υπουργός.

“Αυτή τη στιγμή έρχονται κεφάλαια στις τράπεζες” δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης. “Είναι θέμα κατεύθυνσης. Από τη στιγμή που θα γυρίσει η τάση, ελπίζεις” προσθέτει.

Ως προς το αίτημα για επιστροφή των κερδών στην Ελλάδα, το άρθρο αναφέρει πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε την Τετάρτη πως δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ να επιστρέψει τα κέρδη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. “Τα χρήματα είναι έτοιμα να δοθούν στην Ελλάδα, όταν εκείνη συμμορφωθεί με το πρόγραμμα, είναι μία δέσμευση των κρατών – μελών όχι της ΕΚΤ” προστίθεται.

“Είμαι βέβαιος πως δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας, γιατί παλέψαμε σκληρά με πολύωρες διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας και τους θεσμούς για να φτάσουμε εδώ” τονίζει από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης. “Μου φαίνεται δύσκολο να πιστέψω πως η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσει να παραπαίουμε για ένα σχετικά μικρό πρόβλημα”, αναφέρει.

Το άρθρο σημειώνει επίσης πως η συμφωνία ενίσχυσε το Χρηματιστήριο και μείωσε το κόστος δανεισμού.

Το σπρεντ στο δεκαετές ομόλογο βρέθηκε στο 8,86%. Όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε από το Bloomberg, αν αυτή ήταν η σωστή “αξιολόγηση” του ελληνικού ρίσκου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: “Πιθανόν. Για την ώρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο”.

“Όταν υπάρξει ανακοίνωση μίας λογικής συμφωνίας για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση χρέους θα δείτε πως αυτά τα σπρεντ θα βρεθούν στο 1%” τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, στην Ελλάδα με τη λέξη «τρόικα» αναφερόμαστε σε μία ομάδα τεχνοκρατών που είναι αποσπασμένοι στην Ελλάδα από αυτούς τους τρεις θεσμούς για να επιβάλουν στην κυβέρνηση και τον λαό ένα πρόγραμμα η φύση του οποίου ήταν μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους. «Είχε ως φύλο συκής ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν επιτέθηκε ποτέ στις πραγματικές πηγές του προβλήματος και έκανε μία κακή κατάσταση χειρότερη. «Αυτό τελείωσε».

Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «η υπόσχεση για την επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας έχει ήδη επιτευχθεί από την άποψη ότι  για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει αρθεί». Όπως επισήμανε «αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές είναι αξιοπρέπεια. Θέλουν μία κυβέρνηση που πάει στο Eurogroup και το ECOFIN που πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συζητά ζητήματα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ με στόχο να επαναφέρει την πολύ απλή ιδέα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λόγο στις καταστάσεις και στο πρόγραμμα και στα μέτρα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, Και αυτό τους το έχουμε δώσει».

 

Exit mobile version