Του Τάσου Δασόπουλου
Διάσταση σε πολλά από τα επιμέρους θέματα προέκυψε από την σημερινή πρώτη συζήτηση της ολοκληρωμένης πρότασης των φορολογικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.
Η τρόικα για άλλη μια φορά εμφανίστηκε απαιτητική θέτοντας επιτακτικά το αίτημα για την αναθεώρηση του αφορολογήτου των 9.950 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, θεωρώντας ότι αντί να αποκλιμακώνεται σταδιακά για εισοδήματα από τα 20.000 μπορεί να καταργηθεί φέροντας σίγουρα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν παρών κατά την συνάντηση, δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι και η διαφορά των 600 -700 εκατ. ευρώ που φέρεται ότι υπάρχει στα έσοδα μπορεί να κλείσει, αφού τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο λόγω των καλύτερων επιδόσεων που εμφανίζει η ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με την τρόικα, είπε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και θα συζητήσουν ξανά το φορολογικό το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο σημείο αντιπαράθεσης είναι η φορολόγηση των αγροτών, όπου το υπουργείο Οικονομικών ζητά μια πιο σταδιακή αύξηση της φορολογίας. Αντί δηλαδή από μια απότομη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% σήμερα στο 20%, ζητά μια μικρή αύξηση στο 15% και προσαρμογή στο 26%, που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ορίζοντα πέντε ετών. Η πλήρης διαφωνία ήρθε όταν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης έθεσαν ως ενδεχόμενο και την θέσπιση μικρού αφορολόγητου για το κλάδο.
Στις φορολογικές κλίμακες, σημαντική ένταση δεν υπήρξε εκτός από το προβληματισμό αν η μεταφορά μεγαλύτερου μέρους των φορολογικών βαρών σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα έχει τελικά την αύξηση των φόρων ή την αύξηση της φοροδιαφυγής Τούτο, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογουμένων με αυτά τα εισοδήματα, είναι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και άρα κλάδοι όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά απώλειας δημοσίων εσόδων.
Αγεφύρωτη παραμένει η διαφορά για τα έσοδα του ΟΠΑΠ, από τα οποία οι δανειστές έχουν μια διαφορά ύψους 300 εκατ. ευρώ . Πρόκειται για 440 εκατ. ευρώ τα οποία αναλύονται σε 230 εκατ. ευρώ από την επιβολή του τέλους των 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του Οργανισμού και τα 210 από την φορολόγηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών ( VLT’s) τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν. Οι δανειστές υπολογίζουν ότι από τα 440 εκατ. ευρώ είναι ζήτημα αν εισπραχθούν 120 εκατ. ευρώ από το τέλος των υφιστάμενων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Επίσης θεωρούν ότι και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι αναποτελεσματική και θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο μέτρο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών σημείωσαν επίσης και την καθυστέρηση που υπάρχει στην αλλαγή της κλίμακας φορολογίας για τα ενοίκια. Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 13% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ.