Αναλυτικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2017 με βάση τα εκ των προτέρων καθορισμένα όρια εσόδων και δαπανών ζητά το υπουργείο Οικονομικών από όλους τους φορείς στενού και ευρύτερου Δημοσίου.
Στην εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2017, το υπ. Οικονομικών ζητά από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάθε φορέα που χρηματοδοτείται από το κράτος να συμπληρώσει προκαθορισμένα αναλυτικά στοιχεία και να τα στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους το αργότερο μέχρι τέλη Ιουλίου.
Στην εγκύκλιο περιγράφονται τα ανώτατα όρια δαπανών για κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης και ορίζεται ότι το σύνολο των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού το επόμενο έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50,025 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, η οροφή ορίζεται στα 55,775 δισ. ευρώ, μετά την προσθήκη δαπανών τόκων (σε καθαρή ταμειακή βάση) για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ύψους 5,750 δισ. ευρώ.
Για τις συντάξεις το ανώτατο όριο δαπανών μειώνεται κατά 133 εκατ. ευρώ στα 6,376 δισ. ευρώ ενώ για τους μισθούς προβλέπεται μικρή αύξηση του κονδυλίου από τα 11,055 δισ. ευρώ στα 11,321 δισ. ευρώ.
Καθίσταται σαφές ότι αν δεν διατηρηθούν οι “εντολές” αυτό θα συνιστά ουσιώδη παραβίαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τίθενται αναλυτικά όρια ανά φορέα όχι μόνο στις δαπάνες που μπορεί να κάνει αλλά και στις επιχορηγήσεις που θα έχει και στα όρια στο δημοσιονομικού αποτέλεσμα που θα έχει (έλλειμμα ή πλεόνασμα).
Η κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης γίνεται σύμφωνα με τους στόχους και τα συνολικά όρια δαπανών, όπως έχουν επικαιροποιηθεί από δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Ως εκ τούτου, οι δαπάνες των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης θα πρέπει να κατανεμηθούν εντός των ανώτατων ορίων δαπανών.