Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, με την οποία καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος επιλογής για την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών από αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), το οποίο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43), εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου έτους 2020 εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το άρθρο 39 παρ. 13 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 35 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43), παρέχεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους, επιμεριζόμενη αναλογικά σε κάθε κλάδο.
Προκειμένου τα ανωτέρω πρόσωπα να υπαχθούν στη ρύθμιση, για τις εισφορές Φεβρουαρίου 2020, πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Ιανουαρίου 2020 ή να τις εξοφλήσουν, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2020, χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Για τις εισφορές Μαρτίου 2020, πρέπει να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την ανωτέρω έκπτωση, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020, χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Εάν δεν επιθυμούν την υπαγωγή τους στην ανωτέρω ρύθμιση, καταβάλλουν τις ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς την ως άνω προβλεπόμενη μείωση, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το άρθρο 39 παρ. 13 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 35 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43).
Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές: Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες
δημοσιεύτηκε:
18:45
, 13 Απριλίου 2020
Οικονομία

Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
8 λεπτά πριν
ΑΑΔΕ: Σε ποιους κλάδους απλώνεται το “ψηφιακό μάτι” της – Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν...
16 δευτερόλεπτα πριν
Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Η πρόγνωση
8 λεπτά πριν
ΑΑΔΕ: Σε ποιους κλάδους απλώνεται το “ψηφιακό μάτι” της – Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν...
2 ημέρες πριν
Χατζηδάκης: O ένας επενδυτικός οίκος μετά τον άλλο προχωρούν σε αναβάθμιση της ελληνικής...
2 ημέρες πριν
ΟΔΔΗΧ: Στις 23 Απριλίου η δημοπρασία εντόκων γραμματίων
5 ημέρες πριν
ΔΕΗ: Ανανεώνεται η θητεία του Στάσση -Ποιες είναι οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες
6 ημέρες πριν
Διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ: Θετικές οι ενδείξεις για το 2025- Τι είπε για την κινεζική αγορά
2 εβδομάδες πριν
RWE -ΔΕΗ: Νέο φωτοβολταϊκό 567 μεγαβάτ στην Κεντρική Μακεδονία
16 δευτερόλεπτα πριν
Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Η πρόγνωση
3 ημέρες πριν