Την ανάγκη να επεκταθεί το μέτρο για μειωμένα ενοίκια και πέραν του Ιουνίου, αλλά και να επεκταθούν τα μισθωτήρια συμβολαίων ζητούν οι επιχειρηματίες, επικαλούμενοι τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι 35,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενδέχεται να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για το ενοίκιο του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση, τους επόμενους μήνες, με το 23% σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων να εμφανίζει καθυστερήσεις στις πληρωμές ενοικίων από το β’ εξάμηνο του 2020. Και όλα αυτά την ώρα που η πλειονότητα των επιχειρήσεων στεγάζεται σε μισθωμένα ακίνητα
Ειδικά στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με στοιχεία από την Ετήσια Έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις μισθώνουν ακίνητο, με μόλις το 31% να έχουν ιδιόκτητο και το 2% να λειτουργούν σε ακίνητο που κατά το ½ είναι μισθωμένο και κατά το υπόλοιπο ιδιόκτητο. Ειδικά για τις μικρομεσαίες το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς, όπως λένε αρκετοί, αντιμετωπίζουν προβλήματα λήξης των συμβολαίων τους με μερίδα ιδιοκτητών να ζητούν αυξήσεις, ακόμα και «αέρα» για να προχωρήσουν σε νέο συμβόλαιο.
Με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΕΣΑ) αλλά και του Πειραιά (ΕΣΠ) ζήτησαν τη συνέχιση της στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να επιβιώσουν στη δύσκολη μετά Covid-19 εποχή, ιδιαίτερα όσων στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα. «Για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, απαιτείται η συνέχιση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων με παράλληλη επιδότηση των ιδιοκτητών, ώστε να λάβουν το γρηγορότερο δυνατό το σύνολο των μισθωμάτων που τους αναλογούν και να μπορέσουν να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο ΕΣΑ.
Την ίδια ώρα παρέμβαση έκανε και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας με επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας την παράταση της προθεσμίας δήλωσης επέκτασης Επαγγελματικών Μισθώσεων. Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ «για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και των οποίων η επαγγελματική μίσθωση έληγε, δώσατε τη δυνατότητα με το άρθρο 111 του Ν. 4790/21 να επεκτείνουν μονομερώς τις μισθώσεις τους για ισόχρονο διάστημα με εκείνο που παρέμειναν κλειστές. Μία εκ των προϋποθέσεων προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα χρήσης του θετικού αυτού μέτρου ήταν η δήλωση να γίνει εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή έως τις 30 Μαΐου 2021. Δεδομένου, όμως, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κλειστές επιχειρήσεις και τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι οποίες δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση, παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα επέκτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων προς τους εκμισθωτές έως τις 30 Ιουλίου 2021».
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες από τον κλάδο της εστίασης, όπως ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που ζητεί παράταση του καθεστώτος μείωσης ενοικίων για όση περίοδο ισχύουν περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Μειωμένα ενοίκια: Τι ζητούν έμποροι και επιχειρηματίες
δημοσιεύτηκε:
15:30
, 17 Ιουνίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
29 λεπτά πριν
Πιέζουν τον Κιρ Στάρμερ για αλλαγές στο νόμο υπό την πιθανότητα «υπέρογκης» χρηματοδότησης του...
9 ώρες πριν