Με κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις ο Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες άλλες θα είναι κοστολογημένες και άλλες θα εκφράζουν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής, θα προσέλθει στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Αυτό τόνισε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος τη Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε διάλειμμα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε, ότι η συνεδρίαση ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν το Κυβερνητικό έργο, το οποίο όπως επεσήμανε  «το υποσύνολο είναι η συμφωνία με τους τρείς θεσμούς». Τόνισε  πάντως.  ότι τα  νομοσχέδια  για την ανθρωπιστική  κρίση,  τις  100  δόσεις και τα  κόκκινα  δάνεια,  θα  κατατεθούν  κανονικά.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ερωτήθηκε και για το θέμα της ρευστότητας, αποφεύγοντας όμως να πάρει θέση λέγοντας ότι «το χειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί».

Η σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Πρώτος αποχώρησε ο υπουργός Οικονομικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και στη συνέχεια οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ.κ. Δημήτρης Μάρδας και Νάντια Βαλαβάνη.

Πάντως η ανησυχία έχει ενταθεί, μετά την μεταφορά του αποθεματικού καταθέσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, θα γίνουν με βάση τα διαθέσιμα των οργανισμών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του δημοσίου, υπάρχουν διαθέσιμα ύψους 2 δις ευρώ από τα ταμεία, άλλα 2 δις ευρώ από καταθέσεις φορέων και περίπου 1,5 δις ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο».

Παρόλα αυτά κυβερνητικοί κύκλοι, διαβεβαίωναν ότι, οριστική λύση στο θέμα μπορεί να βρεθεί από δύο οδούς. Είτε από το Ευρωσύστημα ( δηλαδή την ΕΚΤ ), είτε από τις αγορές, είτε από τον συνδυασμό των δύο αυτών «οδών». Πάντως ανησυχία έχει προκαλέσει και η  –άτυπη – έκκληση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα του ελληνικού δημοσίου.

 

  Δεν έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια

 

Κύκλοι προσκείμενοι στην αντιπροεδρία, διέψευδαν πριν από λίγο φήμες, που ήθελαν την Τετάρτη τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών να φτάνουν στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν συνομιλίες με το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ και γενικότερα την προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Exit mobile version